НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижа за картофите и разумни правила за засаждане в градината

Грижа за картофите и разумни правила за засаждане в градината

0
Грижа за картофите и разумни правила за засаждане в градината
Грижа за картофите и разумни правила за засаждане в градината

Съвсем скоро работата на вилата или на село ще започне. Засаждането на картофите е доста труден процес, който изисква както физическа подготовка, така и издръжливост. Ето защо е много разочароващо, когато резултатът от пролетните усилия не донесе желаните резултати през есента.

Днес, сме решили да ви помогнем в тази област, като събрахме най-разумните съвети от опитните градинари. Така че вместо „грах” да се насладите на големи картофи. Струва си да направите няколко прости манипулации, докато засаждате картофите. Ето кои са те!

Правила за засаждане и грижи за картофите

Доставчиците на посадъчен материал понякога предлагат големи грудки, за които се предполага, че обещават една и съща култура. Всъщност, тук работи обратният процес: колкото по-малки са размерите на картофите за засаждане, толкова по-големи ще са те през есента. Доказан вариант: засадете средна по размер грудка и намалете прекалено големите наполовина, оставяйки няколко израстъци на всяка част.

Всички ние сме за органичните естествени торове, но, за съжаление, торът има отрицателен ефект върху вкуса на картофите. Използвайте химически тор от надежден производител.

Дълбочината на засаждане зависи от състава на почвата. Така че, плиткото засаждане на дълбочина 5-6 см е подходящо за глинести почви; торфените и песъчливите почви   позволяват засаждане на дълбочина от 10 см или повече. Важно е дълбочината в целия ред (леха) да е еднаква.

Един прост трик ще спомогне за подобряване на вкуса на картофите: леко притиснете върховете 1 до 2 седмици след началото на цъфтежа. По този начин всички хранителни вещества растението ще похарчи за клубените.

За да избегнете появата на късна фитофтора, преди засаждане, картофите се третират с меден сулфат. Напръскайте добре с това средство върховете в началния етап на растеж.

Картофите съжителстват добре с хрян, невен и ароматни билки, но слънчогледът влияе неблагоприятно върху растежа им. Засаждането около периметъра на лехата с латинка, кантарион, вратига, невен, коча билка ще уплаши колорадските бръмбари и другите насекоми.

Вижте още: Лесни начини за размножаване на орхидеи в домашни условия

Изобретателността на градинарите няма граници! Съветваме ви да вземете под внимание съветите на опитните градинари, както и да споделите полезната информация с приятелите си!