НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето как да разберете кога един човек се опитва да ви манипулира

Ето как да разберете кога един човек се опитва да ви манипулира

0
Ето как да разберете кога един човек се опитва да ви манипулира
Ето как да разберете кога един човек се опитва да ви манипулира

Ето как да разберете кога един човек се опитва да ви манипулира

Не е лесно да се каже на кого можете да имате доверие, първо, заради субективните ви чувства към този човек, и второ, заради неговото умение да буди доверие у вас.

Но винаги можете да забележите, някой ясен знак, който да ви подскаже, че не можете да се доверите на този човек.

Най-добре е да се доверите на предчувствието си, отколкото да го игнорирате.

Въпреки това, не сте защитени, защото в света има манипулативни хора и лесно можете да станете тяхна жертва, особено ако не сте такъв човек. Но не бъдете параноични по отношение на човек, който току-що сте срещнали. Бъдете наблюдатели и следвайте навиците на хората около вас.

Ако разпознаете едно от следните поведения, може би имате манипулатор до себе си, на който не можете да се доверите:

Те пренебрегват вашите граници
Въпреки че ясно сте обяснили докъде могат да се приближат, тези хора пренебрегват вашите граници и ви се смеят в лицето за това. Някои примери за това са, че стоят прекалено близо до вас, отказват да приемат “не” за отговор, дразнят ви, дори когато сте предупредили … По този начин те ви тестват и можете просто да си тръгнете.

Прекаляват със зрителния контакт
Един от признаците за недоверие е избягването на пряк контакт с очите, тези хора могат да направят точно обратното – да инициират интензивно вглеждане един в друг, до степен, до която да се почувствате неприятно от това. По този начин те искат да ви накарат да се почувствате хипнотизирани и да започнете да отговаряте на техните въпроси. За щастие, вие сте достатъчно умни, за да не попаднете в този капан.

Доминират в разговора
Въпреки че мислите, че водите разговор, реалността е, че сте свидетел на монолог на човек, на когото едва ли може да имате доверие. Да, това е очарователно, историята е страхотна и може би сте хипнотизирани от харизмата му, но се запитайте дали въобще това е било разговор?

Те имат променливо настроение
В един момент те са страхотни, но в следващата секунда те се дразнят, дори са готови да влязат с вас в словесен конфликт. Промените в настроението, особено когато няма видима причина за това, са ясен знак, че трябва да стоите далеч от този човек. Лошото е, че докато се усетите, че това е така, вече можете да бъдете дълбоко въвлечени в играта им.

Прекалено бързо се откриват
Ако някой ви покаже “скелетите в килера” твърде бързо, може би този човек не е достатъчно стабилен, за да може да пази нещо в тайна. Въпреки че на пръв поглед изглежда открит човек, който няма проблем с това, което е, помислете дали ще се доверите на някого, когото виждате едва за втори път в живота си?

Правят нелюбезни и дръзки забележки
Манипулативните хора могат да кажат много тежки думи, но го правят така, че да ви привлекат към себе си. Например, да ви направят забележка за външния ви вид, но след това веднага да ви накарат да направите нещо, от което да се възползват. Например, забележка за косата ви и предложение да посетите конкретен фризьор.

Не изпитват емпатия
Социопатите и психопатите не знаят какво е това съпричастност. Ако видите някой, който се радва на нещастието на друг човек, тогава стойте, колкото се може по-далеч от този човек.

Те знаят твърде много
Те вероятно вече са търсили информация за вас онлайн и в социалните мрежи и знаят доста за вас. Всичко е наред, защото всички ние сме такива „маниаци“ по отношение на тези, които ни интересуват, но е проблем, когато те използват тази информация, за да ви се подиграват или по-лошо да ви изнудват.

Казват ви как трябва да се чувствате
Ако досега не сте забелязали, че някой ви манипулира, тогава може да сте били доведени до ситуация, в която вече имате твърде много доверие на това лице, до степен, в която ви казва как се чувствате и как трябва да се чувствате. Ако сте в трудна фаза от живота си, вероятно ще ги послушате.

Ако подозирате, че някой от обкръжението ви е неблагонадежден, прочетете знаците по-горе и се опитайте да идентифицирате един от тях.