Периодично ютията трябва да се почиства от замърсявания, прах, плесен и сажди. Предлагаме ви да използвате 10 прости и ефективни начини!

Почистете ютията отвътре

Ако в ютията добавяте обикновена чиста вода, а не чиста дестилирана вода, то във времето ще се образуват отлагания от варовик. Ако изведнъж уредът започне да залепва по дрехите, и кафява течност да излиза от него, той трябва да се почисти веднага отвътре!

Оцет + вода

Смесете оцет + вода в равни пропорции 1:1. Поставете ютията изправена, изсипете течността до максимума, пуснете я и я оставете за 10 минути. Ютията ще се включва и изключва – не прекъсвайте този процес.

След това вземете купа и започнете да отделяте пара от уреда. Продължете, докато кафявата течност престане да изтича. Не забравяйте, че по време на тази процедура прозорците в дома ви трябва да бъдат отворени!

Накрая налейте вода, отново загрейте и изпуснете парата, за да се отстранят остатъците от отлаганията и оцета. Избършете със салфетка.

Лимонена киселина + вода

Пакетче лимонена киселина (20-25 грама) се разтваря в 1 чаша топла вода. Повторете същата процедура, както с оцета. Лимонената киселина също отстранява ръждата.

Почистете ютията отвън

Повърхността на уреда също периодично се замърсява и трябва да се почиства. Ето някои прости и ефективни начини за решаване на проблема у дома.

Сода + оцет

Смесете 2 ч. л. сода и малко оцет и направете паста. Нанесете получената паста върху гладещата повърхност, след това избършете с кърпа.

Оцет + вода

Тази смес може да почисти и повърхността на ютията. Не е необходимо да включвате уреда. В равни пропорции смесете вода и оцет, вземете памучен тампон и избършете дупките на ютията.

Сапун за пране

По този начин можете да почистите повърхността на тефлонова ютия. Загрейте я до минимум, измийте повърхността и почистете с парцал.

Сол

Евтин и изпитан метод във времето за почистване. Изсипете обикновена сол върху фолио или кърпа, включете уреда и изгладете добре.

Водороден пероксид

Навлажнете памучен тампон с 3% аптечен водороден пероксид, избършете повърхността и дупките.

Паста за зъби

Тя ще ви помогне да „изчистите” повърхността на ютията. Изберете бяла паста за зъби (а не гел). Изстискайте пастата от тубичката върху леко загрятата повърхност и я почистете с кърпа.

Вижте още: Интересен начин за боядисване на яйца: Лесно и красиво

Ацетон

Ацетонът е най-мощният начин за почистване, защото премахва изгорелите синтетични материи. Просто намокрете памучен тампон и избършете замърсяванията.