НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Те произвеждат кислород през нощта: 9 растения, които да имате

Те произвеждат кислород през нощта: 9 растения, които да имате

0
Те произвеждат кислород през нощта: 9 растения, които да имате
Те произвеждат кислород през нощта: 9 растения, които да имате

Растенията са живи същества, които дишат. Те консумират кислород и произвеждат въглероден диоксид, който се превръща в полезна органична материя от листата в резултат на фотосинтезата под въздействието на естествената светлина.

Но през нощта растенията нямат достатъчно светлинна енергия, а продукцията от въглероден диоксид се увеличава. Не, човек няма да се задуши в сън, но присъствието в помещението на достатъчно количество кислород има успокояващ ефект, намалява тревожността, премахва безсънието.

Предлагаме ви списък от растения, които отделят много кислород дори през нощта, така че е добре да ги имате в спалнята си, за да си осигурите добър сън.

1) Палма Арека

Може би сте забелязали това растение в стоматологичните клиники – то добре украсява големите зали. Но също така изглежда страхотно у дома. Основното предимство на палмовото дърво е, че то е особено ефективно за абсорбиране на всички видове вредни газове и поддържане на необходимата влажност. Тъй като родината ѝ е гъстата дъждовна гора, палмата е подходяща за стаи с недостатъчна слънчева светлина.

2) Коледен кактус (коледниче)

Това растение е известно още като Декабрист, защото цъфти само през първия зимен месец. То е в състояние да замени празничното иглолистно дърво, но дори и без красиви цветове, коледният кактус ще ви радва през цялата година със свежи светли листа. Това растение е полезно за здравето, тъй като може да произвежда кислород цяла нощ, като ви гарантира добър сън. Чувства се добре в тъмни стаи, което го прави перфектния декор в спалнята.

3) Свещения фикус

Според митовете, които обгръщат това растение, душите на мъртвите живеели сред неговите листа. Малко вероятно е някой да иска да провери, но е сигурно, че фикусът е ефективен при лечение на диабет, астма и предпазване от запек. В допълнение, листата му са мощен източник на кислород. Може би затова Буда решава да медитира под свещен фикус, за да достигне до просветление.

4) Алое вера

Това естествено лекарство за много проблеми с кожата и редица други заболявания – царят на растителното царство, освобождава много кислород през нощта. Основният бонус на алоето е, че е изключително издръжливо и не изисква често поливане. Размножава се много лесно, така че можете да изпълните цялата къща със саксии с алое, за да извлечете максимума от него.

5) Сансевиера

Това растение също така се нарича “змийско растение”. Без значение колко зловещо е името, това растение е добре да го имате в дома си, тъй като се счита за един от най-добрите пречистватели на въздуха. Подобно на алоето, растението, наподобяващо кожата на змия, е непретенциозно, трайно и не се нуждае от постоянно внимание.

6) Гербер

Внесете слънчева светлина в живота си, като поставите тези ярко оранжеви цветове в стаята си. В допълнение към факта, че герберите пречистват и освежават въздуха, те се използват и в плана за възстановяване – от лечение на настинки до предотвратяване на рак.

Когато купувате гербери, изберете качествен посадъчен материал, тъй като тези растения могат да бъдат трудни за отглеждане.

7) Дървото на Ним

В индийската култура, това растение е синоним на чистота, защото не само пречиства въздуха, но и действа като естествен пестицид, създавайки непреодолима бариера за досадните комари. Факт е, че растението не само унищожава вредителите, но и предотвратява узряването на яйцата им.

Трябва обаче да имаме предвид, че когато го отглеждате у дома, ще трябва да се заредите с търпение и специални условия: изобилие от слънчева светлина и висококачествена почва.

8) Орхидея

Тези красиви цветя могат да украсят дори затворническата килия, но предназначението им е много по-широко, отколкото просто естетическо удоволствие. Орхидеите е добре да се държат в спалнята, тъй като през нощта излъчват кислород. Те са идеални и за други помещения, благодарение на тяхната способност да абсорбират ксилола от околната среда (замърсител, съдържащ се в боята), освежавайки вашия дом.

Ако ви се струва, че тези невероятно красиви цветя изискват огромно усилие в отглеждането, то вие грешите. Не им се сърдете, просто им дайте повече слънчева светлина и те ще направят останалото.

9) Свещеният босилек (Туласи)

Въпреки, че консумацията на листата на това растение има своите предимства, дори обикновеното му присъствие е полезно за хората. Листата на туласи отделят много характерен мирис, който ще помогне за укрепване на нервите и намаляване на тревожността. Особено ефективен е след уморителен работен ден, когато искате да се отпуснете.

Вижте още: Дългът трябва да се плати: Ето затова сънуваме починалите

Наличието в спалнята на растения, които произвеждат кислород, дори и през нощта, ще ви помогне да си починете добре и сутрин ще се чувствате свежи и активни.