НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Богата реколта от краставици благодарение на 5 прости метода

Богата реколта от краставици благодарение на 5 прости метода

0
Богата реколта от краставици благодарение на 5 прости метода
Богата реколта от краставици благодарение на 5 прости метода

Изненадващо, но най-ефективните методи за увеличаване на реколтата от краставици струват стотинки или са напълно безплатни. В края на краищата всичко зависи от плодородната почва, натуралното подхранване и навременното и достатъчно поливане.

5 ефективни метода за увеличаване на реколтата от краставици

Метод 1 – правилното засаждане

Както показва практиката, засаждането на краставиците върху “възглавница” от коприва значително увеличава добива – понякога 2-3 пъти! За да направите това, изкопайте дълбока дупка от 20 см, поставете ситно нарязана коприва на дъното със слой от 10 см, поръсете с пръст, засейте семената отгоре или засадете разсад, покрийте накрая с фолио. “Възглавницата” от коприва постепенно ще изгние, като ще излъчва топлина и ще подхранва краставиците с основни хранителни вещества.

Метод 2 – “зелен” тор и пепел

След появата на първите 4 листа на краставиците, трябва да започнете “зелено” подхранване. За да направите това, напълните половината от обема на един барел с коприва и други плевели, добавете 2 кг пепел и налейте вода до върха. Накисвайте 1 седмица. Фуражните краставици трябва да се поливат със следната доза: 1 литър зелен тор + 1 литър вода. Краставиците трябва да се поливат добре преди наторяването. Също така, за превенция, можете периодично да ръсите почвата около храста с пепел.

Метод 3 – пръскане на борна киселина

За по-добри плодове, по време на растежа краставиците трябва да се пръскат с борна киселина: за тази цел използвайте 0,5 чаена лъжичка киселина на 10 литра топла вода.

Метод 4 – поливане със сода

Градинарите са наясно, че содата е незаменим помощник в градината. Содата защитава краставиците от болести и предотвратява пожълтяването на листата. По време на сезона краставиците трябва да се поливат 3 пъти. На 10 литра вода се добавят 2 супени лъжици обикновена сода. Първият път трябва да полеете основата през първите 10 дни на юли, втория път – в края на юли, третия път – в средата на август.

Вижте още: Почистете ютията отвън и отвътре с тези ефективни начини

Метод 5 – погрижете се за стъблата

Този метод позволява на краставиците да подновяват листата и стъблата си, както и да увеличават допълнително корените си. За да направите това, наклонете стъблото на краставицата към почвата, ако е било вързано, го поръсете с малко почва. Стеблото в почвата много бързо ще образува нови корени, а също и рязко ще започне да расте. По този начин стъблата ще дават по-голям добив за повече време – поне още 1 месец.