НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Засадете жасмин у дома: Лекува душата и нормализира хормоните

Засадете жасмин у дома: Лекува душата и нормализира хормоните

0
Засадете жасмин у дома: Лекува душата и нормализира хормоните
Засадете жасмин у дома: Лекува душата и нормализира хормоните

Засадете жасмин у дома: Лекува душата и нормализира хормоните

Това растение с красиви цветове произхожда от тропиците на Южна Америка. Има около 40 вида, а най-често се отглеждат два от тях.

Dipladenia sanderi, който има розови цветове с диаметър до 8 см и Dipladenia boliviensis, който има бели цветове с изразен аромат.

Ароматерапията отдавна се използва за намаляване на тревожността, напрежението и стреса. Учените постоянно изследват как различните миризми влияят на човешкото здраве.

Последните изследвания показват, че ароматът на жасмина е толкова силен, че може да се каже, че действието му е като на успокоителните и хапчетата за сън.

Проф. Ханс Хат от Университета Рур в Бохум, Германия, открил, че при ароматерапия се активират специфични мозъчни рецептори, които действат успокоително и могат да се използват при лечението на безсъние и тревожност.

Ароматът на жасмин е толкова силен, че действа като хапче за сън!

Добрата новина е, че жасминът не причинява странични ефекти като: депресия, световъртеж, мускулна слабост и нарушена координация, какъвто ефект имат лекарствата, използвани за лечение на тези заболявания.

Учените смятат, че ароматът на жасмин може да се използва при тревожност, възбуда и проява на агресия.

Освен това се смята, че маслото от жасмин има много други положителни ефекти върху здравето – то помага срещу умората, менструалните болки и намалява симптомите на менопаузата

Ето защо да си засадите жасмин у дома:

Той намалява тревожността и нервното напрежение
Повишава настроението
Подобрява когнитивните способности и бдителността
Подобрява качеството на съня
Балансира хормоните
Лекува промени в настроението
Повишава либидото
Бразилският жасмин е пълзящо растение, така че трябва да му осигурите решетка, стена, греда или нещо подобно. Може да достигне до 3 м.

Листата му са със специфичен зелен цвят, овални със заострен връх. Цветовете му са най-често розови, но могат да бъдат в бял, жълт или червен цвят, и издържат около две седмици.

Отглежда се в градината. При правилно подрязване се отглежда и като храстовидно растение.

Цъфти през пролетта, но най-много цветове има през горещите летни месеци. Има нужда от много светлина, но не трябва да се излага на пряка слънчева светлина.

Полива се три пъти седмично през лятото, за предпочитане с топла вода, а през зимата е достатъчно веднъж седмично. Ако за кратко порасне много, трябва да го пресадите.

Ако му осигурите адекватна грижа, ще можете да го запазите за следващата година. В края на есента, пресадете го в по-голяма саксия. Би било идеално да го съхраните в мазето.

Размножава се с резници, които след като ги отрежете, трябва да ги потопите в топла вода. След това ги поставете в пясък.