НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо дъвченето на карамфил е полезно за организма?

Защо дъвченето на карамфил е полезно за организма?

Защо дъвченето на карамфил е полезно за организма?
Защо дъвченето на карамфил е полезно за организма?

Има добри и лоши навици. Има и такива, които са само странни. Например, дъвченето на пъпки карамфил. Не, не този, който е бил изобразяван на пощенските картички покрай 9 май, а подправката карамфил.

Въпреки че дъвченето на карамфил се радва на голяма популярност в Индия, днес тази тенденция активно набира сила и в други континенти. Защо? Разберете по-долу.

Защо е полезно да дъвчете карамфил?

Самата фраза „дъвчене на карамфил“ звучи като нещо екстравагантно и не прекалено апетитно. Е, с изключение, когато го пиете с греяно вино, седнали някъде до камината. Всъщност с целия си богат аромат, в малки количества, подправката е почти безвкусна. Но ако дъвчете 2 или 2 пъпки на ден, ето какво ще се случи с тялото ви след няколко седмици.

1) Вашето храносмилане ще се подобри.

Маслото от карамфил е доказано, че стимулира производството на храносмилателни ензими. Този факт ще бъде потвърден от всеки, който е вечерял поне веднъж в истински индийски ресторант: храната там е не само специфично пикантна, но и значително увеличава желанието бързо да се оттеглите към тоалетната. В по-голямата си част това е заслуга на карамфила и джинджифила. Дъвченето на пъпките карамфил ще даде много по-малко радикален ефект, но ще ви помогне да се отървете от проблемите с храносмилането и подуването на корема.

2) Сутрешното гадене или “морската болест” ще изчезнат.

Ако сутрин често страдате от гадене, то карамфиловата “дъвка” ще ви помогне за 10-15 минути да решите своя проблем. Всичко това се дължи на споменатата по-горе магия с храносмилателните ензими, както и на способността да влияят на нивата на кръвната захар. По същата причина няма да е излишно да вземете малко от подправката при пътуването си: това ще ви позволи бързо да облекчите симптомите на морска болест. Тук само бременните жени е по-добре да се въздържат от приемането на това средство.

3) Черният ви дроб ще работи по-добре.

Черният дроб е основният филтър на нашето тяло, който ежедневно отблъсква атаката на свободните радикали. Свободните радикали са тези, които причиняват стареенето на тялото и провокират много лоши неща. Маслото от карамфил ще помогне на организма ви. И тъй като експериментите с чисти масла могат да имат неприятни последствия под формата на отравяне и идиосинкразия, е по-безопасно да се ограничите до „дъвченето“ на подправки.

4) Венците ще станат по-здрави, а дъха – свеж.

Карамфилът има силни антисептични свойства. Нищо чудно, че неговото масло се използва дори в стоматологията като съставка на временните пломби. Ето защо дъвченето на карамфил благоприятно влияе върху здравето на венците и устната кухина като цяло.

5) Като цяло ще се чувствате по-бодри.

Карамфилът ускорява повечето метаболитни процеси в организма и следователно  ги активира дори по-силно от кафето. Въпреки това, за да подобрявате редовно тонуса си, тази подправка трябва да се използва само от хора с нормално кръвно налягане.

Уви, все още няма панацея в света. Дори карамфила, колкото и да е полезен, има своите противопоказания:

1) Кървене

Не трябва да дъвчете карамфил, ако страдате от кървене на венците по някакъв начин: подправката само ще засили този процес.

2) Ниска кръвна захар

Карамфиловото масло само по себе си намалява производството на глюкоза, и следователно ниското съдържание на захар може само да изостри хипогликемията и да загубите съзнание.

Вижте още: Стара рецепта от само 4 съставки при болка в ставите

3) Алергия

Индивидуалните реакции понякога са непредсказуеми и затова внимателно слушайте тялото си. При първите симптоми на алергия, спрете да приемате от карамфила.