НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Няма да познаете своето мушкато, след като направите това!

Няма да познаете своето мушкато, след като направите това!

Няма да познаете своето мушкато, след като направите това!
Няма да познаете своето мушкато, след като направите това!

Можете да отглеждате мушкато от семена, но аз предпочитам резниците, които се подготвят от средата на февруари до началото на март.

По това време вече е необходимо да подрежете своето мушкато. В края на краищата, мушкатото обича светлината, а през зимата, когато тя е оскъдна, растението се прибира и не е много красиво.

При мушкатото трябва да отрежете голите издънки до височината, от която имате нужда, и от там ще се появят новите клонки.

Възможно е всяка година мушкатото да се подновява, като се присажда от нови резници, както са правили нашите прабаби в старите времена. За присаждането на мушкатото, резниците трябва да са дълги приблизително 7 см и да имат 3 или 5 листа.

Отрежете резниците, направете къс разрез под пъпките, отрежете долния чифт листа, изсушете ги и оставете мястото да си почине за 2 – 3 часа. Резниците засадете незабавно в подготвените саксии с почва, полейте с малко вода.

За да образувате красив храст, сложете мушкатото на светло място, но не на слънце.

Много хора просто отрязват резниците и ги слагат във вода, съветваме ви да сложите таблетки от активен въглен в буркана с вода, за да не се получи гниене. Корените се образуват много бързо. Тогава се засаждат в саксии.

Саксията трябва да бъде малка. Мушкатото не се нуждае от голямо пространство. Колкото по-бързо корените покрият почвата, толкова по-бързо растението ще цъфти, а колкото по-малка е саксията, толкова по-голям ще бъде цъфтежът. В големите саксии растението изобщо не цъфти. В една саксия можете дори да засадите няколко резници.

За да се образува красив и буен храст, захванете горната част на растението, където листата са по 8-10 и страничните издънки. Постоянно завъртайте саксията, така че храстът са стане плосък.

Мушкатото обича:

  • слънце (но не пряка слънчева светлина);
  • топлина (но през есента също би могло да оцелее при много леки студове);
  • не често, но обилно поливане;
  • добър дренаж в саксията;
  • умерено плодородна, дори бедна почва (в противен случай ще има много зеленина, но малко цветове);
  • редовно подхранване;
  • отстраняване на избледнелите цветове за продължаване на цъфтежа.

Йодната вода е много добро решение за подхранване: разтворете 1 капка йод в 1 литър вода и налейте 50 мл от това съединение върху стените на саксията. Не прекалявайте, за да не изгорите корените! След това поливане вашето мушкато непрекъснато ще цъфти!

Ако листата пожълтеят, причините могат да бъдат следните:

  • ако листата са изсъхнали само по ръбовете – причината е липсата на влага;
  • ако листата са увехнали или гниещи – причината е излишък на влага.

През лятото мушкатото обича да вирее на чист въздух – извадете го на балкона или в градината. Отначало, преживява стрес, свързан с промяната на мястото, възможно е дори листата му да пожълтят и да окапят. Но точно след това ще ви зарадва с изобилен цъфтеж.

Навън мушкатото цъфти удивително. На слънце, понякога листата му придобиват розов цвят – това е нормално явление, сякаш “хващат тен”.

Вижте още: Изгонете всички мравки в градината само за 2 часа

Можете да държите мушкатото навън до преди големите студове,  докато температурата падне до +2 -5 градуса. След това ще трябва да го подрежете и да го пресеете в саксия. Поставете го на хладно място (10-12 градуса) за зимен сън или, постепенно вдигайте температурата в стаята (за да свикне с нея), където ще продължи цъфтежа си.