НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Готварска сол в градината – ненадминат резултат! Не ми се вярваше, но...

Готварска сол в градината – ненадминат резултат! Не ми се вярваше, но опитах и оставам без думи!

0
Готварска сол в градината - ненадминат резултат!
Готварска сол в градината - ненадминат резултат!

Понякога, вместо торове и пестициди, можете да използвате най-често срещаните продукти като сол, захар, чесън, кефир, горчица.

Например, ако видите първите признаци на късна болест при доматите, за да запазите плодовете, е необходимо да ускорите тяхното узряване. За тези цели обикновено се препоръчва да осигурите подхранване от калий и фосфор. Но има по-добър и по-лесен начин.

Готварска сол в градината – ненадминат резултат!

Вземете 100 грама сол на 1 литър вода и напръскайте болните растения с този разтвор. След пръскането листата ще пожълтяват и ще паднат, растежът на растенията ще спре и цялата им сила ще отиде за узряване на плода.

В допълнение, тънкият солен слой, който ще остане върху плода, ще ги предпази от по-нататъшна инфекция. Ако завали, като превантивна мярка можете да напръскате растенията с пресен чесън (50 грама на кофа вода) или разтвор на ферментирал кефир (1 литър на кофа вода).

Друг проблем – не добре развито цвекло.

Размерът на корена е малко по-голям от репичка и изобщо не е сладък? В този случай, солта също ще ви помогне. Разтворете 35 – 50 грама в кофа с вода и подхранете растенията. Тази процедура се прави в началото на лятото, когато върху растенията са се появили по осем листа. Соленият разтвор се изсипва не в самия корен, а на разстояние 10 см от кореноплодните.

Преборете се с вредителите по зелето.

Пригответе гъст захарен сироп. Разлейте в чинийки и ги поставете около зелените лехи на високо. Поставете щипка мая във всеки съд. В резултат на ферментацията ще се образува специфичен аромат, който ще привлече вредителите. Пристигайки до стръвта, вредителят ще залепне за чинийката и няма да може да отлети.

В дъждовно време се появяват твърде много охлюви. Те развалят листата и плодовете изцяло. Охлювите са активни по-често вечер, през нощта или рано сутрин. През деня те се крият някъде под сянка в гъстата трева. Тези зони със струпване на охлюви трябва да се поръсят със суха горчица.

Правилна грижа за картофите.

Знаете много добре каква култура да очаквате през есента, и ако не е много голяма реколтата според вас, направете това през следващата година. В приготвен разтвор от чесън (1 кг намачкан чесън на 10 литра вода), трябва да държите посадъчния материал за около 8 часа. Това ще помогне за дезинфекция на семената и ще стимулира растежа на растенията в бъдеще. Опитът показва, че в този случай реколтата ще бъде с 30-50% по-висока.

Вижте още: Подхранете доматите със сухари и те ще растат като луди!

Тази година лукът е започнал да гние?

Вината е в луковата муха. Ако сте забелязали, че перата от лук пожълтяват – спешно поръсете градината с трапезна сол (на 10 кв.м. 1 кг сол) и полейте почвата с вода, така че солта да се разтвори.