Симптоми и естествени методи на лечение на полипи в носа

Полипите в носа могат да са налице, без да сте наясно за тях, защото няма симптоми. Но, ако не се лекуват навреме, те могат да бъдат причина за размножаване на бактерии и появата на хронично възпаление на синусите.

Полипите в носа са израстъци по носната лигавица, които обикновено се намират в близост до отвора на синусите. Може да предизвикат различни проблеми и лечението обикновено е продължително.

В повечето случаи полипите в носа са доброкачествени образувания, които запълват част или цялата носова кухина.

Няколко са причините за полипи в носа: алергичен ринит, остра инфекция, хронична инфекция и кисти.

Те могат да се появят и като реакция на чуждо тяло в носа и синусите. Появата на полипи в носа е тясно свързана с алергии, инфекции на синусите и астма.

Симптоми:
Ако наскоро сте претърпели инфекция на синусите или имате алергии към полени, обърнете специално внимание на следните симптоми: запушен нос без слуз, хрема, която не отминава и след капки, затруднено дишане и хъркане, хронично възпалени синуси, често кървене от носа, главоболие в областта на очите, намалено обоняние.

При запушен нос и затруднено дишане не става въпрос непременно за полипи. Ако понякога имате липса на обоняние и кървене от носа, тогава отидете на преглед при оториноларинголог.

Лечение:
Ако медицинските данни установят, че имате полипи в носа, най-често предлаганото решение е операция. Преди операцията можете да изпробвате природни начини на лечение под контрола на вашия лекар.

Когато става въпрос за по-малки полипи в носа, обикновено предписват кортикостероиди под формата на спрей. Кортикостероидите могат да причинят неприятни странични ефекти и поради това се препоръчват в умерени дози.

След хирургично отстраняване винаги има риск от повторна поява на полипите. Ето защо е много важно оториноларинголът да открие причината за тяхната появява.

Естествено лечение:
Полипите в носа могат да бъдат лекувани по естествен начин или поне да се облекчат симптомите.

1.Морска сол и вода
Поставете две чаени лъжички морска сол в топла вода и разбъркайте добре, докато солта се разтвори. С тази течност, правете промивки на носа си три пъти на ден.

Освен морска сол, можете да добавите няколко капки йод, но използвайте по-рядко тази течност: 2 пъти седмично и не повече от 3 месеца.

2.Чай и инхалации
Смесете 20 гр. корен от бяла ружа, 20 гр. корен от коприва и 20 гр. маточина. Смесете билките.

Кипнете един литър вода, охладете, след това добавете 5 гр. от сместа и оставете до сутринта. След това сложете на слаб огън, докато заври. Охладете и подсладете с мед. Можете да пиете този чай 6 пъти на ден по 100 мл.

От аптеката си купете билки за инхалации. Сварете ги в широк съд и след това поставете лицето си над парата и покрийте главата си с кърпа за около 20 минути. Тази процедура трябва да се прави преди лягане, в топло помещение.

3.Прополис
Хората често използват дима на прополис за лечение на полипи в носа.

Парче прополис се поставя в метална кутия. Поставете на горещ котлон. Когато прополисът започне да пуши, отстранете от огъня и започнете да вдишвате дима последователно: първо с едната ноздра (задръжте другата ноздра затворена с пръста си), след това по същия начин с другата.

Повтаряйте процедурата два пъти на ден, за дълъг период от време, докато полипите изчезнат.

4.Росопас и лайка
2 супени лъжици росопас и 2 супени лъжици лайка се заливат с 500 мл. вряла вода. Похлупете съда, оставете да се охлади. Прецедете през марля и впръсквайте в носа 5-6 пъти на ден, в продължение на 10 дни. Направете почивка от 10 дни и ако е необходимо, повторете.