НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА След такова подхранване, разсадът става силен и здрав

След такова подхранване, разсадът става силен и здрав

0
След такова подхранване, разсадът става силен и здрав
След такова подхранване, разсадът става силен и здрав

След такова подхранване, разсадът става силен и здрав

За да развият първо коренова система растенията, а след това стъбло и листа, те използват хранителни вещества от почвата.

На практика е доказано, че ако първото подхранване на растението съдържа малки количества азот и калий, фосфор в достатъчни количества (съотношение 13:13:40), бор, цинк и молибден, тогава мощната коренова система на растението е гарантирана.

Но не винаги е възможно да се намери точно този състав от торове, а маята винаги ни е под ръка. В състава си тя съдържа азот, калий, фосфор и някои микроелементи. Заедно с маята използвам янтарна киселина. Имам тази рецепта от дълго време, тествах я няколко пъти и резултатите са отлични.

В непълна чаша топла вода разтварям 10 гр. суха мая. Добавям 5 супени лъжици захар. Отделно, в 1 литър вода изсипвам 0,5 кг. дървесна пепел и разбърквам няколко пъти, престоява половин час и прецеждам. В кофа от 10 литра изсипвам 8 литра топла вода, добавям маята със захарта и настойката от дървесна пепел.

Отделно стривам 1 таблетка от 0,5 гр. янтарна киселина и заливам с 1 литър вода. След два часа водата с киселината изсипвам в кофата с маята. Добавям вода, така че кофата да се напълни.

Прилагам за растения, които вече са оформили 2 листа. Поливам разсадa рано сутринта. Земята под разсада трябва да бъде влажна от вечерното поливане.

Използвам разреден тор. В непълна 10-литрова кофа изсипвам 1 литър от приготвения тор, разбърквам и поливам всеки корен по 0,25.

След поливане, под всяко растение в областта на корена, посипвам суха почва. След 10 дена повтарям подхранването.

Ако нямате янтарна киселина, използвайте отделно борна киселина. Тя може да бъде разтворена само в гореща вода. На 1 литър вода 0,2 гр. борна киселина.

Този състав може да се използва не само под корените, но и за надземната част на растенията, особено по време на цъфтежа. Подхранването на корените с борна киселина трябва да бъде няколко дни след подхранването с мая.

Достатъчни са по 100 мл. разтвор на корен. Преди растението да навлезе в етапа на цъфтеж, са необходими две подхранвания с мая и едно с борна киселина.

Може да полеете разсада няколко пъти с вода, в която сте варили картофени обелки или небелени картофи. Основното нещо е да не се добавя сол във водата.