НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето какво да направите, за да цъфти петунията изобилно

Ето какво да направите, за да цъфти петунията изобилно

0
Ето какво да направите, за да цъфти петунията изобилно
Ето какво да направите, за да цъфти петунията изобилно

Ето какво да направите, за да цъфти петунията изобилно

За да ви радва с буйни цветове петунията, несъмнено трябва да се грижите добре за нея.

Не забравяйте своевременно да премахвате излишните издънки. Ако не го правите, то растението няма да оформи буйна корона, то ще расте на височина, а това ще развали външния му вид.

Започнете да почиствате върховете на петунията, когато растението започне да расте бързо нагоре. Отстранете израстъка, който се намира над най-долните 3-5 листа – точката на растеж на петунията. Така цъфтежът ще се забави малко, но ще започне бърз растеж на страничните издънки. В резултат на това петунията ще образува по-големи пъпки. Месец по-късно повторете процедурата.

Начинаещите цветари просто трябва да се научат как да изпълняват тази процедура. Няма нищо сложно, но има няколко важни момента.

Не отлагайте дълго, по-добре да го направите по-рано, отколкото да закъснеете.

Не прекалявайте, оставете 5-6 листа и отстранете израстъка над тях.

Повтаряйте процедурата няколко пъти на месец.

Поставете отстранения израстък в буркан с вода и изчакайте да пусне малки корени. Можете да го използвате за отглеждане на нови петунии. Преди да засадите растението в саксия, отрежете от него всички листа, оставяйки само няколко от най-горните.

Полезен съвет: Отстранявайте всички избледнели и изсъхнали цветове. Това ще допринесе за образуването на нови пъпки. Освен това изсъхналите цветове развалят външния вид на растението.