НАЧАЛО ЗДРАВЕ Причини да имате крампи през нощта и как да ги избегнете завинаги!

Причини да имате крампи през нощта и как да ги избегнете завинаги!

0
Причини да имате крампи през нощта и как да ги избегнете завинаги!
Причини да имате крампи през нощта и как да ги избегнете завинаги!

Точната причина за появата на крампи на краката през нощта все още е неизвестна, но има много фактори за тяхната поява.

Причини за нощните спазми

1) Липса на хранителни вещества

Натрият е известен като един от основните положително заредени минерални йони или електролити в телесните течности. Той има способността да поддържа баланса в организма и също е от жизненоважно значение за генерирането на нервни импулси, както и за свиването на мускулите.

Калият е основен вид електролит, който може да се види във всички клетки на тялото, включително мускули и нервни клетки, работи както с натрия, така и с хлорида, за да генерира електрически импулси в нервите и мускулите.

Калцият участва в мускулните контракции, както и в генерирането на нервни импулси в тялото.

Магнезият помага за стабилизирането на аденозинтрифосфата (АТФ), който е източник на енергия за мускулните контракции, а също така служи като електролит в някои телесни течности.

Ако нямате достатъчно количество натрий, калий, калций или магнезий в тялото, често може да получавате крампи.

2) Пренапрежение

Стоенето на твърда повърхност за дълъг период от време, както и носенето на високи токчета или неудобни обувки могат действително да допринесат за изчерпване на мускулите или дори за прекомерно напрежение. В резултат на това ще получите крампи на краката през нощта.

3) Дехидратация

Мускулната тъкан съдържа най-малко 75% вода и затова водата наистина може да ви помогне да се отпуснете лесно. Недостатъчното количество вода през деня може да предизвика крампи на краката вечер.

4) Неконтролиран диабет

Диабетът може да причини крампи на краката през нощта. Всъщност, това е част от увреждането на нервите, което е известно като диабетна невропатия – една от усложненията на неконтролирания диабет.

В допълнение към силната болка в мускулите на краката, пациентите с диабет също могат да страдат от изтръпване. Повишената кръвна захар също може да доведе до прекомерно уриниране, както и до последваща дехидратация, което увеличава крампите на краката през нощта.

5) Прекомерна консумация на алкохол

Прекомерната консумация на алкохол не е подходяща за цялостното ви здраве. Периферните нерви могат действително да се повредят поради прекомерната консумация на алкохол, което води до алкохолна невропатия. Болките в краката и мускулните спазми са чести симптоми на алкохолната невропатия.

6) Хипотиреоидизъм

Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза в крайна сметка могат да допринесат за мускулната слабост, както и за крампи през нощта. Тиреоидните хормони могат да повлияят на абсорбцията на калций и неговата употреба. Недостигът на калций е свързан с мускулна слабост, скованост, болка и дори спазми.

7) Някои лекарства

Някои лекарства, особено средствата за понижаване на холестерола или статините и диуретиците, могат действително да причинят загуба на вода и електролити от човешкото тяло. В резултат, това ще ви направи по-склонни към появата на спазми през нощта.

8) Бременност

Бременните жени страдат от крампи на краката през нощта, обикновено започвайки от втория триместър. Такива пристъпи могат да варират по интензивност от лека до много болезнена.

Как да избегнете нощните спазми:

  • Консумирайте голямо количество вода и други полезни течности, за да избегнете дехидратация.
  • Избягвайте алкохол, кафе, сода или други напитки, които крадат вода от тялото ви.
  • Направете лек стречинг преди лягане.
  • Ако страдате от крампи, масажирайте мускулите с ръце поне 10-15 минути.
  • Ходенето или раздвижването на краката след появата на крампи ще изпрати сигнал към мозъка ви, че мускулите ви трябва да се свиват и след това да се отпуснат. Това може да доведе до по-бързо възстановяване.
  • Прилагането на горещ компрес към мускула може да отпусне и облекчи спазъма, като по този начин се успокоява болката.
  • Трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно калий с хранителния си режим. Банани, кайсии, грозде, зеле, броколи, портокали, грейпфрут, риба, свинско месо и дори агнешко – това са добрите източници на калий.
  • Също така, опитайте се да добавите повече магнезий към вашата диета, под формата на ядки и семена.
  • Бременните жени трябва да се консултират с лекаря си относно приема на магнезиеви добавки.

Вижте още: Ето какво ще се случи, ако започнете да ядете джинджифил всеки ден!

Споделете статията с приятелите и близките си!

loading...
loading...