НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Естествени и евтини средства за избелване на дрехите

Естествени и евтини средства за избелване на дрехите

0
Естествени и евтини средства за избелване на дрехите
Естествени и евтини средства за избелване на дрехите

Естествени и евтини средства за избелване на дрехите

Белият комплект бельо е незаменим в гардероба, защото всяка жена има светла блуза или рокля. Да, и това изглежда нежно и фино. Но само ако прането е наистина бяло и не е посивяло от честото пране или пожълтяло от честото носене. И така, как правилно да перете дрехите така, че да останат бели за дълго време?

Как да избелите сутиена у дома?
Разбира се, винаги можете да използвате белина от магазина, но тя не винаги действа и е скъпа. Предлагаме ви да използвате доказани методи.

Важно е да обърнете внимание на тъканта, защото методите, които избелват памучни неща, безнадеждно развалят други тъкани.

Изваряване
Най-старият и доказан начин за избелване на бели памучни дрехи. Изваряването ще помогне да се отървете от сивото бельо и жълтите петна. Методът отнема малко време и изисква подходящ инвентар, но си струва. Нуждаете се от емайлиран съд и дървена шпатула.

Покрийте дъното на съда с бяла кърпа. Налейте вода и добавете настърган домашен сапун. Поставете дрехите в сапунения разтвор, поставете съда на огъня, оставете да ври за около 30 минути, като разбърквате с шпатула. Изплакнете със студена вода. Ако сутиенът е бил дълго време в шкафа и изглежда плачевно, можете да добавите нишадърен спирт към водата (2 супени лъжици).

Накисване в белина
Един от най-старите и най-ефективни методи за избелване. Благодарение на него можете да се отървете от петна от пот и най-различни други петна. Това ще ви помогне да върнете оригиналния цвят на прането. Внимавайте разтворът да не попадне върху кожата ви. И не бива да злоупотребявате с белината, защото хлорът изтънява влакната на тъканта.

Смесете 3 литра вода, една супена лъжица белина и същото количество прах. Потопете прането в получения разтвор и го оставете за половин час. През това време, петната трябва да изчезнат. Внимателно изплакнете прането в топла и след това в студена вода.

Избелване на деликатно бельо
Дамското бельо от дантела, сатен и синтетика също може да бъде спасено. В края на краищата, можете да го избелите без изваряване, накисване и използване на белина. В аптеката и магазина се продават такива евтини средства, които ще ви изненадат с ефективността си.

Сода
Содата е универсален помощник на всяка домакиня. Това е идеално средство за пране. Содата избелва, но в същото време дезинфектира.

Изсипете в леген един литър вода, добавете две супени лъжици сода. Оставете прането в този разтвор в продължение на два часа, а след това, изперете в топла вода.

Кислородна вода
Това средство е идеално за дантелено бельо. Действа деликатно, така че не се притеснявайте за дантелата и синтетиката.

Само не забравяйте, че синтетичните комплекти трябва да бъдат накиснати в хладка вода, така че да не се деформират.