НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да накарате орхидеята да цъфти само с една съставка?

Как да накарате орхидеята да цъфти само с една съставка?

0
Как да накарате орхидеята да цъфти само с една съставка?
Как да накарате орхидеята да цъфти само с една съставка?

Много любители на домашни растения твърдят, че орхидеята е една от най-взискателните и капризни зелени домашни любимци.

И все пак, някои растениевъди успяват да отгледат дива екзотична цветна градина на своите первази. Каква е тайната им?

Всъщност всичко е много просто – изключително важно е да се следват внимателно всички инструкции, когато се грижите за орхидеята! Ще ви разкрием някои тънкости, които ще ви помогнат да постигнете буен цъфтеж.

Подходяща грижа за орхидеите у дома

1) Пресаждане на орхидея

Ако сте си купили орхидея от магазин за цветя, не бързайте да пресаждате растението в нова саксия. Това може да е необходимо само след 2-3 години, когато старата почва ще стане неизползваема.

Ако сте закупили растението с отстъпка, първо трябва да прегледате орхидеята за гнили корени.

2) Фаленопсис и подходящ субстрат

Фаленопсисът в природата расте по стволовете на дърветата и получава всички необходими вещества от дъждовната вода. Домашно отглежданата орхидея се нуждае от специален субстрат, така че растението да може да се фиксира здраво в саксията.

3) В кои саксии орхидеите растат най-добре?

Много е важно да изберете правилния съд, така че палавата орхидея да се чувства комфортно. Не забравяйте най-важното: саксията трябва да бъде прозрачна. Също така трябва да има дренажни отвори. Не купувайте твърде голяма или тясна саксия: всичко трябва да е в умерени количества.

4) Пресаждане на орхидея

Подгответе предварително малък съд с топла преварена вода, саксия за пресаждането, почва, ножици, парче пенопласт и буркан брилянтно зелен разтвор (зелена). Поставете цветето в съда с вода. Направете това внимателно, като извадите орхидеята от саксията и го спуснете във водата. Сега трябва внимателно да освободите корените от субстрата.

Сухите и изгнили корени трябва да бъдат отрязани, а ръбовете да се обработят с брилянтно зелен разтвор. Сега изсипете нов субстрат в саксията и внимателно поставете орхидеята на мястото ѝ, като поставите парче пенопласт под основата. Засипете саксията със субстрата до края. След тази процедура е необходимо да полеете орхидеята не по-рано от 7-10 дни.

5) За да накарате цветето отново да цъфти

Много аматьорски производители практикуват шокова терапия: поставят орхидеята за няколко дни на тъмно място, след което я връщат на слънчево място. Този трик може да работи, но само ако растението е здраво. Отслабналите орхидеи не реагират на такива тежки експерименти.

Вижте още: Полезни приложения на тебешира в домашни условия

Опитайте се да използвате цитокининова паста: тя може да накара растението отново да цъфти. Любителите на орхидеите слагат малко количество паста на спящите пъпки и се наслаждават на резултата буквално след 2 седмици. Възможно е да използвате този инструмент за размножаване, за да не се появи увреждане на растението.

Това са малките тайни, които ще ви помогнат да се грижите за това красиво цвете.