НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 7 важни тайни за отглеждане на орхидеи у дома

7 важни тайни за отглеждане на орхидеи у дома

0
7 важни тайни за отглеждане на орхидеи у дома
7 важни тайни за отглеждане на орхидеи у дома

7 важни тайни за отглеждане на орхидеи у дома

Тези удивителни растения са толкова уникални, че би било истинско престъпление да ги класираме като обикновени цветни култури.

Сред орхидеите има огромен брой издръжливи и непретенциозни, специално приспособени за отглеждане в домашни условия, но и много капризни.

Избирайте разумно и започнете с малко
Ако току-що започвате да се занимавате с орхидеи и въпреки очарованието от красотата на цветовете, се страхувате да притежавате такава красота заради трудната грижа, започнете с не толкова претенциозен представител на семейството.

Фаленопсисът е най-подходящ за начинаещи при отглеждане на орхидеи. Те се открояват, не само, заради невероятно дългия си цъфтеж. Тези орхидеи са много лесни за отглеждане.

Мека светлина – залог на красотата на орхидеите
Изберете подходящата светлина за вашата орхидея. Те са светлолюбиви култури, но не понасят пряка слънчева светлина. Поставете саксиите на прозорците, които са обърнати на запад или изток. Най-толерантна от всички орхидеи е фаленопсисът, който може да се примири с прозорец със северна ориентация.

Интелигентно поливане на орхидеите
Влаголюбивите орхидеи и техният тропически произход не трябва да ви подвеждат. В повечето случаи е достатъчно да поливате орхидеите веднъж седмично. Най-добре я потопете във вода. В съд с дъждовна или друга мека вода потопете саксията с орхидея, така че субстратът да се напои добре (не повече от 20-30 минути). Ако имате достатъчно късмет и вашата чешмяна вода е подходяща за грижи за стайни растения, тогава можете да поставите растенията под кранчето или да накиснете земята с душа, но не забравяйте, че водата не трябва да е студена. Оставете излишната вода да се отцеди (тя не трябва да остава около корените на орхидеите и в чинийката).

Подхранване = растеж
Без изключение, всички орхидеи се нуждаят от доста висока концентрация на торове в почвата. За тези култури можете да използвате само специални торове, предназначени за орхидеи, само във водата за напояване. За фаленопсиса и други болестоустойчиви и непретенциозни орхидеи е достатъчно подхранване 1 път месечно или на всеки 3 седмици. Подхранвайте не през цялата година, а в месеците на активен цъфтеж.

Орхидеите трябва да се пресаждат средно на всеки 2 години Субстратът се подменя напълно. Орхидеите се нуждаят от специални почвени смеси, състоящи се от едри части от кора, мъх и други полезни компоненти. Преди засаждане, трябва внимателно да инспектирате растението и да премахнете всички меки, повредени, сухи части, като обработите разрезите с въглен.
Запълнете свободното пространство около орхидеята с почва. След процедурата не поливайте растението в продължение на поне 3 дни и възобновете подхранването само след един месец.

Без контрол на температурата, орхидеята няма да цъфти
За да цъфне, тя се нуждае от прохладни условия, по-специално, температурата през нощта през периода на подготовка за цъфтеж трябва да бъде най-малко 15-18, а в идеалния случай до 12-15 градуса. Между дневната и нощната температура трябва да се наблюдава контраст: през нощта температурата на въздуха в помещението, в което се намира орхидеята, трябва да е по-ниска средно с 4-5 градуса спрямо дневната.

Подрязване
При фаленопсис новите цветни стъбла ще се развиват не само в основата на стъблото, но също така и от окото на спящата пъпка на издънката. Следователно, не отстранявайте напълно увехналите съцветия, а приблизително половината, над второто или дори третото око.

Ако се страхувате да не направите грешка, по-добре е да оставите издънките напълно след цъфтежа: можете да отрежете върховете след появата на нови издънки или като изсъхнат, отстранете само сухите върхове.