Ето какво трябва да направите, за да цъфти орхидеята

Орхидеята е едно от най-красивите стайни цветя. Купуваме я, когато цъфти. С течение на времето цветовете опадат и за дълъг период от време не се разцъфтява отново.

Чудите се защо е така? Разберете защо се получава така и какво трябва да направите, за да ви радва отново с цветовете си.

Средната продължителност на цъфтежа на орхидеята е около три месеца. Обикновено цъфти два или три пъти годишно. Паузата между цъфтежа може да се забави за няколко месеца.

За да се насладите на честия цъфтеж на това растение, ще ви помогнат следните съвети.

Как да повлияете на орхидеята, за да цъфти
Направете температурна разлика за орхидеята: поставете саксията през нощта на хладно място (до 15 градуса).

Намалете количеството на азот в торовете. Дайте предимство на фосфора, защото по същество този минерал стимулира цъфтежа.

Овлажнявайте въздуха около растенията.

Преместете орхидеята на някое тъмно място за 5 дни. След три седмици орхидеята трябва да образува пъпки. Този начин е подходящ само за възрастни и здрави растения.

Вместо да поливате орхидеята, поставяйте кубчета лед в саксията, така цветето ще цъфне по-бързо.

Ако забележите, че корените и листата растат активно, това означава, че трябва да изчакате, докато този период не свърши, тъй като растението няма да цъфти тогава. Бъдете търпеливи.

Най-важното – осигурете подобаваща грижа. Орхидеята обича много светлината и се страхува от прекомерна влага. По време на цъфтежа, поливайте я по-малко, два пъти седмично, а през времето, когато не цъфти веднъж седмично е достатъчно.