НАЧАЛО ЗДРАВЕ Зеленият лук намалява кръвната захар и чисти кръвоносните съдове

Зеленият лук намалява кръвната захар и чисти кръвоносните съдове

0
Зеленият лук намалява кръвната захар и чисти кръвоносните съдове
Зеленият лук намалява кръвната захар и чисти кръвоносните съдове

Зеленият лук намалява кръвната захар и чисти кръвоносните съдове

Лукът е хранителен продукт, който е известен със своите лечебни и превантивни свойства при много заболявания.

Той е необходима съставка за всички готвени ястия, гарнитура към скарата и често се консумира самостоятелно срещу вируси.

Може да се намери през цялата година, но най-полезен за здравето е през пролетта, затова и се нарича пролетен лук.

Ако анализираме хранителните стойности на стария и зеления лук, ще забележим, че зеленият лук е по-богат на някои витамини и минерали, така че може свободно да се нарече еликсир на здравето.

Младият лук съдържа в големи количества витамините С и К, които са от решаващо значение за минерализацията на костите и запазването на тяхното здраве и твърдост, а също така поддържа имунитета и спомага за укрепването му.

Витамин А, в състава на младия лук, е под формата на провитамин, който се превръща в ретинол в тялото, което от своя страна е необходимо за запазването на зрението.

Благодарение на голямото количество флавоноиди в състава си, полезният и здравословен зелен лук стимулира работата на имунната система, възпрепятства (предотвратява) образуването на свободните вредни радикали и помага на организма да бъде здрав.

Той е отличен за здравето на сърцето, тъй като спомага за намаляване и предотвратяване натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове, като по този начин осигурява по-добър кръвен поток и намалява риска от тромбоза.

Едно от най-важните предимства на пролетния млад лук е, че благодарение на хрома, той има успешно въздействие при регулиране на кръвната захар.

Това се дължи и на стимулиращия ефект на секрецията на инсулин, който е отговорен за поддържането на нивото на кръвната захар в рамките на нормалните граници, от което може да се заключи, че лукът представлява фантастична храна за диабетиците.

Включвайте по-често в диетата си този полезен зеленчук!