НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижа за теменужките: узнайте тайната за тяхното отглеждане

Грижа за теменужките: узнайте тайната за тяхното отглеждане

0
Грижа за теменужките: узнайте тайната за тяхното отглеждане
Грижа за теменужките: узнайте тайната за тяхното отглеждане

Искам да споделя моя опит в грижата за тези прекрасни цветя като теменужките, както и това, което трябва да се направи, за да ги направите красиви и приятни за окото.

Преди много години, когато се разболях от любов към тези трогателни цветя, дори не знаех как да се грижа за тях.

Продавачите, от които купих младите растения, не можеха да ми обяснят нищо на разбираем език. И често моите теменужки умираха, без да разкрият цялата си красота. Сега не съм толкова глупава и знам много за грижите за теменужките.

Тайна 1.

Най-важната тайна на успеха в отглеждането на теменужките е правилно избраната почва. Лично аз опитах сама да си направя почвени смеси. Но в крайна сметка, вече съм убедена, че най-добрата почва е тази, закупена от магазина, специално подбрана за теменужки. Само така моите теменужки получиха това, от което се нуждаеха за правилен растеж и развитие. Но тъй като теменужките имат нужда от много лека и въздушна почва, аз добавям и агро вермикулит към специалната почва. Той перфектно разхлабва почвата, запазва температурата и влагата, което е много важно за теменужките. Смесвам почвата с вермикулит в съотношение 50:50.

Тайна 2.

Следващият важен момент в успешното отглеждане на теменужките е саксията. Тя не трябва да бъде голяма. Дори напротив, тя трябва да бъде малка, така че дори да ви се струва, че на теменужката ѝ е тясно. Ако вземете по-голяма саксия, теменужката ще започне да расте и да расте, образувайки много листа и увеличавайки кореновата си система. Цъфтежът на такива теменужки ще го чакате доста дълго време.

Тайна 3.

Дренажни отвори в саксията. Трябва да има много от тях и те трябва да бъдат големи, защото теменужката не се нуждае от запаси на влага. И разбира се, експандираната глина също ще е необходима за дренажа.

Тайна 4.

Това е най-важният момент! За успешното отглеждане на теменужки ще ви трябват… чорапогащници! Най-плътните, поне 70 дни. Защо? Ще ви кажа сега. От чорапогащника изрежете пръстите и ги оставете настрана. Измерете височината на саксията от края на чорапогащника, добавяйки още една половина от саксията до тази височина. Отрежете парче от чорапогащника с ширина 5-7 см. Трябва да получите нещо като въженце. Опънете го и то само ще се усука на руло. С помощта на запалка обгорете двата края. Въжето промушете в дренажния отвор и затегнете краищата му на противоположната страна на горния край на саксията. Сега, държейки с пръсти края на въженцето, посипете на дъното керамзит (едра глина), а след това поставете приготвената почва. Внимателно посадете теменужката в новия ѝ дом. Горният край на въженцето може да се покрие с почва.

Тайна 5.

Поливане на теменужките. Поливането им от горе е невъзможно, защото цветето може просто да изгние. Затова направете шнура от чорапогащник – той ще служи като проводник на водата. Саксиите с теменужки поставям в много високи чаши, в които изливам вода и шнурът носи необходимото количество влага директно към корените.

Вижте още: Страхотна идея за градината! Нужни са ви само цимент и камъни

Тайна 6.

Подхранване. Теменужките, както и другите цъфтящи растения, се нуждаят от подхранване. Чрез различни тестове разбрах, че най-добрият тор за тях е чаят. Добавям го към почвата само през пролетта. Аз също така подхранвам моите теменужки със закупени торове, които са предназначени само за теменужки.