НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилно подрязване на петунията за изобилен цъфтеж

Правилно подрязване на петунията за изобилен цъфтеж

0
Правилно подрязване на петунията за изобилен цъфтеж
Правилно подрязване на петунията за изобилен цъфтеж

Петунията е непретенциозно растение, което дълго време радва градинарите със своите красиви и ярки цветя. За да я направите обаче наистина буйна и обемна, трябва да я подрязвате от време на време и много градинари знаят за това.

Но как точно да подрежете петунията, така че да цъфти наистина богато? Оказва се, че има редица правила, които трябва да се следват.

Правилното подрязване ще осигури образуването на буйна и красива корона. Стъблото на растението ще започне да се сгъстява, листата ще имат по-наситен зелен цвят, а междувременно пъпките ще се събудят и значително ще увеличат своя размер. Подрязването трябва да стане до края на вегетационния сезон.

В зависимост от това как растението е отглеждано, подрязването се извършва с ножици или само с пръсти. Петунията трябва да е оформила най-малко 6 венчелистчета.

Използвайки инструменти или само пръстите си, горната част на петунията с дължина 5-6 мм се отделя от растението, за да се стимулира растежа на страничните издънки. Отрязаната или отделена част може да се постави във вода, за да образува корени. В бъдеще тя ще бъде готова за прехвърляне в почва.

Подрязването трябва да се прави всеки месец, чак до момента, в който растението се превърне в обилно цъфтяща петуния. След подрязване трябва да подхранвате растението с помощта на универсален минерален тор или стимулатор на растежа.

Вижте още: Практичен начин за замразяване на копър за зимата

В допълнение, е необходимо редовно да премахвате увехналите цветове, така че растението да изразходва цялата си сила за образуването на странични издънки.