НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как и защо да мулчирате доматите за добра реколта?

Как и защо да мулчирате доматите за добра реколта?

0
Как и защо да мулчирате доматите за добра реколта
Как и защо да мулчирате доматите за добра реколта

Как и защо да мулчирате доматите за добра реколта?

Различни източници предлагат различни методи за мулчиране на доматите в оранжерии. Някои подкрепят този метод за грижа за растенията, някои силно се противопоставят. Аз подкрепям и обяснявам защо.

Ако поливате доматите директно в земята (и трябва да ги напоите обилно), се образува кора, която периодично трябва да бъде разкопавана, за да се насити почвата с кислород и да се осигури достъп на вода до корените. Под мулча земята не образува кора и остава рохка до края на сезона.

Без мулч, плевелите покълват, т.е. почвата изразходва хранителните си вещества за тях. Тези плевели трябва постоянно да се отстраняват. Мулчирането не позволява на плевелите да се появяват.

Слоят от мулч предпазва почвата от прегряване и изсушаване, спестявайки време за поливане и разход на вода.

Патогенните бактерии и вредители не навлизат в растението.

В края на сезона леглата се обработват лесно. Просто отстранете мулча и прекопайте леглата.

Доматите са благодарни за тези грижи и събирам добра реколта от здрави и красиви домати.

Как да мулчирате леглата и как да засадите доматите

В оранжерията в леглата изкопавам дупки, поставям шепа пепел и шепа пилешки пера и вода обилно, до 5 литра на дупка. Излейте водата в дупката постепенно, така че водата да се абсорбира равномерно и да не се застоява в дупката. Сложете разсада, засипете със земя.

Когато дойде време да се пресажда разсадът от саксиите, на поляната е поникнала трева. Аз кося тази трева с косачка и я оставям за 1-2 дни да изсъхне. Използвам тази трева за мулч. По време на сезона го правя толкова пъти, колкото кося тревата.

Излишната трева слагам на ягодите, така че плодовете да не се опират в земята. Освен тревата, поставям листа от нарциси, лалета, коприва и др.

През целия сезон спестявам време за поливане, за премахване на плевели, за окопаване на почвата. Поливам много рядко 1-2 пъти на 2 седмици, ако лятото не е горещо, а след това още по-рядко.