НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 4 вида гняв и как да се справите с всеки един от...

4 вида гняв и как да се справите с всеки един от тях

4 вида гняв и как да се справите с всеки един от тях
4 вида гняв и как да се справите с всеки един от тях

4 вида гняв и как да се справите с всеки един от тях

Гневът може да се прояви под формата на раздразнение и нервност, самосъжаление и самоотричане, завист и обида или отмъщение и насилие.

Гневът може да бъде завоалиран в тревога или стрес.Тези, които проявяват гнева си, прибягват до обвинения, провокации или дори агресия. Те се опитват да получат контрол, да демонстрират силата си и да избегнат изразяването на емоции.

Има поне два аспекта на гнева – неговата емоционална проява, независимо дали проявяваме емоционална възбуда или запазваме спокойствие и начина, по който се обръщаме към обекта на нашия гняв, пряко или косвено.

1.Експлозивен гняв

Такъв гняв може да бъде вербален и дори физически по отношение на обекта на гнева.

Има няколко начина да се справите с него: Веднага реагирайте на гнева, затръшнете вратата, повишете гласа си и прекъснете събеседника си, не се съгласявайте с него и доминирайте. Прекомерната реакция ще доведе до факта, че той започне да се страхува или да се бори с вас. По този начин можете да поддържате чувство за контрол над живота си.

2.Пасивно-агресивен гняв

Има хора, при които, техните действия не отговарят на думите им – трудно е да разберете как да реагирате.

Ситуацията почти гарантира, че ще бъдете объркани и раздразнени и че източникът на вашата ярост ще остане неразрешен. Но ако сте готови за това, можете да контролирате ситуацията.

3.Избягващ гняв

Това се отнася за онези, които имат склонност да обръщат гнева си навътре, да избухват емоционално. Понякога такива хора изглеждат уклончиви и отдалечени, защото потискат трудните емоции.

Избягвайки конфронтацията, обръщате гнева навътре. Бъдете готови за депресия или по-лошо.

4.Дипломатичен гняв

Ние бихме нарекли перфектния гняв нещо като дипломатичен. Дипломатичният гняв е директен, но спокоен и се възприема от другите като контролиран, твърд, гъвкав и конструктивен пред лицето на конфликта.

Откровено признайте, че сте ядосани, но останете любезни. Другите ще ви уважават, дори ако загубят контрол над себе си. Спокойствието помага в трудни моменти. Вашето спокойствие ще бъде запомнено, когато яростта изчезне.

Какво правите, когато сте ядосани? Какъв е вашият вид гняв? Какъвто и да е видът на гнева, експертите подчертават грешките, които трябва да се избягват, когато сте ядосани – да се въздържате, да търсите отмъщение или да проявите физическа агресия.

В началото на втори век гръцкият философ Епиктет пише: “Страданието възниква от опитите да се контролира това, което е извън контрол, или защото ние пренебрегваме това, което е под наш контрол.”

Можете да реагирате с голямо разбиране, смелост и умение. Забавете отговора си, изхвърлете ненужно “горещите” и досадни мисли, опитайте се да мислите рационално.

Когато гневът е чест, изтощаващ или води до постоянни смущения в мисленето, чувствата, поведението или взаимоотношенията, помислете дали да не потърсите помощ от психолог.