НАЧАЛО ЗДРАВЕ Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние

Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние

0
Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние
Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние

Излишъкът на желязо в кръвта е опасно състояние

Умората, мускулните и ставни болки и болките в стомаха са симптоми, които не трябва да се пренебрегват, тъй като с течение на времето може да настъпи увреждане на органите.

Недостигът на желязо в организма или т.нар. анемия е често срещано заболяване, но има хора, които имат проблем с повишените нива на желязо.

Проблемът понякога се открива, когато стане ясно, че има увреждане на черния дроб или панкреаса, захарен диабет, нарушения на сърдечния ритъм или сърдечна недостатъчност.

Желязото може да се натрупа в кожата и да доведе до хиперпигментация или появата на тъмна кожа в областта около ануса, гърдите и други части на тялото.

Пациентът може да почувства, че нещо не е наред с тялото поради хормонална недостатъчност, загуба на либидо, импотентност, загуба на коса.

Желязото е много важен елемент за нормалното функциониране на различни тъкани и се среща предимно в две форми: хемоглобин и миоглобин, протеин, който се намира в мускулите.

Въпреки това, нивото на желязо през деня непрекъснато се променя, следователно, най-добре е лабораторните тестове да се провеждат сутрин, когато резултатите са най-точни, но най-добре е тестът да се повтори, за да се потвърди точността преди да се започне лечение.

Организмът използва само 10% от желязото, внесено в организма. Абсорбира се в храносмилателния тракт. Излишък от желязо може да се появи, ако човек консумира повече храни, които съдържат този минерал: червено месо и зелени зеленчуци като броколи. Храните, които намаляват желязото са зелен чай и някои видове билки. По време на лечението на анемия може да се случи болните да поемат прекалено много желязо и това да доведе до неговото натрупване.

Най-често срещаният проблем при високи нива на желязо в кръвта е т.нар. хемохроматоза: наследствено заболяване, в основата на което стои неправилното усвояване на желязото в храносмилателния тракт поради различни генетични промени в организма.

Има и други многобройни състояния, които могат да доведат до увеличаване на желязото в организма. Прекомерното приемане на добавки, прекомерно лечение при анемия и голям брой кръвопреливания.

В случай на прекомерна концентрация, над 30 грама, желязото се натрупва в организма, а с течение на времето, след години, а понякога и десетилетия, настъпва увреждане.

При хора с повишени нива на желязо се препоръчва да намалят приема на храни, богати на желязо или да повишат приема на витамин С, който подобрява усвояването на желязото.

В случай на доказана хемохроматоза се прави кръвопускане. В началото веднъж седмично, а по-късно четири пъти годишно (от 300 до 500 мл). В някои случаи се дават хелатори, които извличат излишното желязо през бъбреците.