НАЧАЛО ЗДРАВЕ Продукти, съдържащи естроген – хормонът на женската младост

Продукти, съдържащи естроген – хормонът на женската младост

0
Продукти, съдържащи естроген - хормонът на женската младост
Продукти, съдържащи естроген - хормонът на женската младост

Ето кои продукти съдържат естроген – хормонът на женската младост!

Една жена винаги иска да изглежда добре и да бъде красива. Но красотата идва отвътре, и то най-вече от здравето. А здравето на жената силно се влияе от хормоните в организма. Едната група хормони са именно женските, наречени “естрогени”. По принцип ги има и в мъжкото тяло, но в много по-малки количества. В този случай те могат да повлияят на състоянието на външния вид и здравето на мъжете само в ситуация на виден излишък на естроген.

Храни, богати на естроген:

Ленено семе.

Това е продукт № 1 по отношение на количеството растителни хормони (група лигнани с естрогенна активност). В допълнение към хормоналното действие, лененото семе има много други полезни свойства за женското тяло (противотуморно, прочистване на тялото, антиоксидантни свойства ).

Лененото семе се използва в земна форма с голямо количество течност (като трици или овесени ядки). Добавя се към зърнени храни или се консумира с мед. Терапевтична (максимална) доза – 2 супени лъжици на ден. Растителният хормон лигнан се съдържа също в сусамовото и слънчогледовото семе.

Бобови растения.

Бобовите растения (зелен грах, фасул, нахут) и най-вече соята съдържат изофлавони, вид фитоестрогени. Но лекарите все повече твърдят, че голямото количество соя не е добро за тялото. Освен това, според последните данни, 90% от соята е генномодифицирана.

Затова добавяме друг вид бобова култура – лещата. Това е просто уникален продукт за жените: лещата съдържа максимално количество протеини за растителен продукт; готви се само за 15-20 минути; лещата също съдържа триптофан, който се превръща в серотонин, който облекчава депресията.

Овесени трици.

Кафе.

Проучване, проведено с жени, които са консумирали дневно до 500 мл кафе, показва, че 90% от изследваните имат увеличено ниво на естроген със 70%. Обърнете внимание на това, че повишените нива естроген пречат на жените да намалят теглото си в долната част на корема и бедрата. Затова любителите на кафето, които искат да отслабнат, трябва да спрат да пият кафе.

Кайсии.

От всички плодове кайсиите са с най-високо съдържание на хормона лигнан. Можете да ядете пресни или сушени кайсии. Между другото, на популярния народ Хунза, които са станали известни със своето здраве и дълголетие, кайсиите са основната храна през цялата година.

Този растителен хормон се съдържа и в продуктите от животински произход, но към момента всички лекари са категорични, че е нежелателно да се използват за повишаване на нивото на хормоните.

Това се дължи на факта, че всички съвременни продукти като месо и мляко идват вече с хормонални добавки и съдържат различни химически препарати, които стимулират бързото развитие на животните.

Вижте още: Яжте цвекло всеки ден и вижте какво ще се случи с тялото ви!

Естрогените също присъстват в следните билки:

  • градински чай;
  • хмел;
  • корен от женшен;
  • арника;
  • лайка;
  • липа;
  • корен от женско биле.