НАЧАЛО ЗДРАВЕ Погрижете се за щитовидната жлеза, като спазвате тези съвети

Погрижете се за щитовидната жлеза, като спазвате тези съвети

Погрижете се за щитовидната жлеза, като спазвате тези съвети
Погрижете се за щитовидната жлеза, като спазвате тези съвети

Щитовидната жлеза е един от важните органи в човешкото тяло. Нейното неправилно функциониране незабавно засяга човешкото здраве.

Тироидната дисфункция може да доведе до хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, ендемична гуша и рак. Затова винаги трябва да слушате тялото си и да знаете кои симптоми показват нарушения в работата на тази жизненоважна жлеза.

Продукти за щитовидната жлеза

Подбрахме няколко прости съвета как да избегнете сериозни заболявания на щитовидната жлеза.

Включете храни с високо съдържание на йод.

Йодът е съществен елемент за доброто здраве. Липсата на този елемент засяга метаболизма, растежа, психичното здраве, мозъка и другите органи. Голямо количество йод се намира във всички морски дарове, репички, моркови, аспержи, домати, картофи, лук, касис, ягоди и други продукти.

Избягвайте храни с високо съдържание на глутен.

Това вещество може да повлияе неблагоприятно на работата на щитовидната жлеза. Глутенът се среща в пшеницата, овесените ядки, ечемика.

Използвайте кокосово масло.

То помага за нормалното възстановяване на хормоните, за укрепване на имунната система и за ускоряване на метаболизма. Маслото може да се използва сурово или за готвене.

Избягвайте стреса, мастните и висококалорични храни, които могат да предизвикат дисфункция на щитовидната жлеза.

Също така избягвайте продължителното излагане на слънце, тъй като ултравиолетовото лъчение може да предизвика образуването на възли в жлезата.

Тези прости съвети ще ви помогнат да поддържате нормална функция на щитовидната жлеза. Не забравяйте, че най-важното в този процес е оптималното съдържание на йод в организма.

Вижте още: Продукти, съдържащи естроген – хормонът на женската младост

Споделете тези съвети с приятелите си!