НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отгледате куркума в домашни условия, вместо да я купувате?

Как да отгледате куркума в домашни условия, вместо да я купувате?

0
Как да отгледате куркума в домашни условия, вместо да я купувате?
Как да отгледате куркума в домашни условия, вместо да я купувате?

Куркума (Curcuma longa) – кулинарна “лечебна подправка”, която е основната съставка в индийското къри и придава на американската горчица специфичния ѝ жълт цвят.

Куркумата се счита за една от най-здравословните храни в света. Антисептичните и антибактериални свойства на куркумата също са чудесни за лечение на рани, а нейните противовъзпалителни свойства работят добре срещу болки в ставите и артрит.

Експертите смятат, че куркумата може дори да има повече от 600 потенциални превантивни и терапевтични цели и 175 отлични благоприятни физиологични свойства. Освен това има достатъчно доказателства, че този ярко оцветен оранжев корен е обещаваща превантивна мярка, вероятно поради неговото противовъзпалително действие.

Куркумата изглежда превъзхожда много фармацевтични продукти благодарение на своите свойства срещу редица хронични, инвалидизиращи заболявания и прави това почти без странични ефекти!

Куркумата може лесно да се отглежда в закрити помещения. Тя се отглежда от коренища (коренови резници), подобни на джинджифила. Именно затова, всичко, от което се нуждаете, за да отглеждате домашна куркума, е корен от куркума, който можете да намерите по магазините.

За да отгледате куркума на закрито, просто следвайте тези 4 прости стъпки:

1) Разчупете голям корен на коркума на по-малки парчета, като на всяко трябва да има по две или три пъпки.

2) Напълнете саксиите с богата органична почва, леко влажна, но добре дренирана. Идеалното pH на почвата трябва да варира от 4.5 до 7.5.

3) Поставете парчето на около два инча под повърхността на почвата.

4) Полейте с вода.

И това е всичко, което трябва да направите!

Куркумата обича вода, така че се опитвайте да я поливате веднъж на всеки два дни. Поддържайте почвата влажна, но не мокра, в противен случай коренът ще изгние. След около месец ще видите първите малки кълнове.

Съвет за бърз растеж:

За да стимулирате растежа на новите корени, трябва да държите почвата леко суха между всяко поливане, като не позволявате тя да стане напълно суха! Растенията естествено пускат по-дълбоки корени, за да търсят вода, когато почвата стане прекалено суха. Ако поливате веднъж на всеки два дни, можете да стимулирате новия растеж, като същевременно поддържате достатъчна влага на почвата.

Кога да извадите куркумата:

Отглеждането на куркумата отнема от 6 до 10 месеца, за да узреят ядливи коренища. Когато листата започнат да изсъхват, това означава, че е време да съберете реколтата си. Прибирането на реколтата е съвсем просто – просто издърпайте цялото растение, включително и корените. Отрежете необходимото количество, след което върнете остатъка в почвата. Съхранявайте куркумата на тъмно и хладно място.

Куркумата е многогодишно растение, така че се преработва всяка пролет. Тя ще продължи да произвежда корени.

Как можете да добавите куркумата към вашия хранителен режим?

Един от начините е екстрактът от куркума под формата на таблетки и капсули, които се предлагат в магазините за здравословни храни. Трябва да търсите екстракт в дози от 400 до 600 мг и да ги приемате 3 пъти дневно или според указанията на продукта.

Вижте още: Избелване на сутиен: разберете колко е лесно и бързо!

Не забравяйте да споделите тази информация с приятелите си!