НАЧАЛО ЗДРАВЕ Обърнете специално внимание на симптомите на инсулт през май!

Обърнете специално внимание на симптомите на инсулт през май!

0
Обърнете специално внимание на симптомите на инсулт през май!
Обърнете специално внимание на симптомите на инсулт през май!

Обърнете специално внимание на симптомите на инсулт през май!

Острият мозъчен удар е по-често срещан през пролетта, отколкото във всеки друг сезон, според японски учени.

Това заключение е направено след задълбочени изследвания, а резултатите са публикувани в американското медицинско списание “Strouk”.

В 12-годишно проучване, включващо пациенти с инсулт, е установено, че при мъжете и жените, независимо от възрастта, инсултът е с 25% е по-чест през март, април и май, отколкото през другите месеци.

Учените не успели да намерят обяснение на този феномен, но твърдят, че причината вероятно е в колебанията на кръвното налягане, които зависят от годишното време.

Известно е, че нелекуваното високо налягане, в допълнение към диабета, затлъстяването и пушенето, е един от водещите рискове за инсулт.

Няма предупредителна болка! Лекарите отбелязват, че е изключително важно рисковите фактори за инсулт да бъдат разпознати навреме.

Само по този начин могат да се избегнат сериозни усложнения.

Мозъчният удар е неврологично заболяване, причинено от нарушение на кръвообращението в мозъка, което води до недостатъчно снабдяване с кислород и хранителни вещества в определени части на мозъка.

Проблеми възникват поради запушени кръвоносни съдове, съсирване на кръвта и др.

Заболяването настъпва внезапно или постепенно, в рамките на няколко часа или дни, без появата на болка, характерна за сърдечния удар.

Всяка минута е ценна! Болестта изисква незабавна медицинска намеса, за да се запазят мозъчните функции и да се предотврати инвалидност.

Когато настъпи мозъчно увреждане, лечението се основава на рехабилитация и опит за предотвратяване на следващ инсулт. За съжаление, почти 33% от случаите завършват със смърт.

Това заболяване най-често засяга хората над 40-годишна възраст, а честотата е два пъти по-висока след 60-годишна възраст. Неадекватно лекуваното високо кръвно налягане увеличава риска от инсулт с 4 пъти.

По-голям риск има при хората с развита атеросклероза и висока кръвна захар, които не контролират болестта и пренебрегват препоръчителната диета.

Чрез своевременно откриване и отстраняване на тези заболявания, вероятността от инсулт се намалява.

Помолете човека да се засмее! Хората, които са претърпели мозъчен инсулт, често мислят, че това ще отмине и отказват да се обадят на лекар. Следователно, когато разпознаете симптомите на инсулт, уверете се, че човекът може да се смее и се обадете на спешна помощ. Ако става въпрос за удар, човек няма да може да се смее.

Помолете го да повтори едно просто изречение! Ако не е в състояние да направи това, има проблем с функционирането на мозъка.

Помолете човека да вдигне ръцете си над главата. Ако не става въпрос за удар, той ще ги повдигне без никакъв проблем.

Помолете го да изплези език! Знак за удар е, ако езикът виси или стои накриво.