НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето какво трябва да направите, за да отгледате едри глави чесън

Ето какво трябва да направите, за да отгледате едри глави чесън

0
Ето какво трябва да направите, за да отгледате едри глави чесън
Ето какво трябва да направите, за да отгледате едри глави чесън

Ето какво трябва да направите, за да отгледате едри глави чесън

Казват, че ще бъдете богати, ако сънувате чесън. Наистина, това не е зеленчук, а съкровище. Сигурна съм, че няма градинар, който да не отглежда тази култура в градината си.

Чесънът е много полезен за организма поради богатия си витаминен състав. Освен това той, като естествен антиоксидант, може да помогне не само на хората да се справят с болестите, но и на растенията. Чесънът придава вкус на всяко ястие.

За да отгледам големи и здрави глави, трябваше да експериментирам дълго време, да провеждам, така да се каже, полеви изследвания.

С течение на времето разбрах, че тази култура расте добре след грах и краставици. Обикновено това е легло покрай оградата, което предварително подготвям: окопавам, засипвам с пясък. През октомври, докато все още няма есенни студове, скилидките (предварително накиснати в солен разтвор), засаждам в дупките. Не пестя място, разстоянието между отделните дупки е двадесет сантиметра. Дупките не са по-дълбоки от пет сантиметра, защото през зимата чесънът отива дълбоко в земята.

Още преди да се е появила тревата напролет, чесънът започва да покълва. Земята под тежестта на снега става твърда, затова внимателно разхлабвам.

Чесънът, както всички зеленчуци, трябва да се полива и да се подхранва. Пепел, яйчени черупки и изсушени бананови кори – отличен тор. През лятото накисвам коприва във вода, добавям пакет суха мая, малко стар конфитюр и малко пилешки тор, изхвърлен от съседите ми. След 3, 4 дни угощението за растенията ми е готово.

С тази смес, разредена с вода, аз поливам всички растения в градината, включително чесъна. След като стръковете започнат да растат, чесънът не се нуждае от поливане.

Той расте по-силен и образува глави без влага (с изключение на много горещо и сухо лято).

В края на юли или и началото на август чесънът показва, че вече е уморен да седи в земята. Ако има пожълтели стръкове ги премахвам. Заедно с мустаците измивам главите, отрязвам ги и ги изсушавам добре. От сухите стъбла с чесън сплитам плитки или венци. В този вид чесънът продължава да се суши под навеса. Това е цялата мъдрост. Отличен добив!