НАЧАЛО ЗДРАВЕ Мед от борови иглички при настинки, грип и белодробни заболявания

Мед от борови иглички при настинки, грип и белодробни заболявания

Мед от борови иглички при настинки, грип и белодробни заболявания
Мед от борови иглички при настинки, грип и белодробни заболявания

Мед от борови иглички при настинки, грип и белодробни заболявания

Боровите иглички вероятно са най-добрият избор при търсенето на лечебни билки, защото съдържат изненадващо високи количества витамин С по отношение на други видове дървета.

Както е известно, витамин С е от решаващо значение за имунната система, защото стимулира производството на бели кръвни клетки, които се борят с възпалителните състояния в тялото.

Също така, витамин С е един от най-важните компоненти на колагена, който е необходим за създаване на нови и регенериране на увредени клетки в тялото. Освен на витамин С, боровите иглички са богати на витамин А и каротеноиди и могат да помогнат за лечение и облекчаване на някои състояния.

Боровите иглички се използват за предпазване от настинки и грип през зимните месеци и могат да помогнат за лечението им поради регенеративните способности на колагена.

Боровите иглички съдържат активни съставки, които насърчават изкашлянето на храчките и секрецията от дихателните пътища, като по този начин подобряват лечението на възпалено гърло и бронхит и могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на астма.

В същото време антисептичното действие на етеричните масла от борови иглички унищожава патогенните бактерии и по този начин предотвратява разпространението на инфекцията.

Високите концентрации на витамин А и каротеноидите, които действат като антиоксидант, допринасят за здравето на очите, предотвратяват дегенерация на макулата.

Витамин А е много важен за запазването здравето на кожата, тъй като неговите антиоксидантни свойства унищожават вредните свободни радикали и ускоряват регенерацията на кожните клетки.

От сушени борови иглички може да си приготвите чай, но от тях се приготвя много полезен мед.

Забележка: Ако използвате захар – тогава получавате сироп, а ако използвате мед – тогава получавате мед от борови иглички. Този сироп/мед може да подобри своите лечебни свойства, ако го обогатите с дафинов лист и градински чай.

Дафиновият лист помага при силна кашлица, респираторна инфекция, облекчава храносмилането, намалява стреса, богат е на цинк, витамин А и С, действа антисептично и противогъбично, стимулира имунната система.

Градинският чай помага при висока температура и болка, за изхвърляне на слузта от тялото, полезен е при диабет, подобрява паметта и концентрацията, действа противовъзпалително и помага при проблеми с гърлото и сливиците.

Необходими съставки:
1 кг борови иглички (от елха или смърч), градински чай и дафинов лист
1 кг захар или мед
лимон – не е задължително

Ако не можете да намерите пресен дафинов лист, използвайте сух или без него.

Приготвяне:
Приготвянето не изисква много време и съставки, но сиропът трябва да отлежи 40 дни на слънце, ако се прави със захар, и ако се прави с мед, достатъчно е да престои на топло (не прекалено горещо) място.

На дъното на чист сух буркан изсипете тънък слой захар или мед, след което сложете дебел слой иглички. Продължете с реденето ред захар/мед, градински чай и дафинов лист и така докато напълните буркана.

Между няколко слоя можете да поставите и резенчета лимон.

Затворете добре буркана и го оставете на топло, слънчево място. Игличките за това време ще отделят смола, която е много лековита.

След 40 дни (5-6 седмици) сиропът/медът трябва да се прецеди и пресипе в по-малки буркани. Съхранявайте в хладилника.