5 хормона, заради които женският организъм остарява по-бързо

Хормоналният баланс е много по-важен за човешкото тяло, отколкото мнозина са свикнали да вярват. Той засяга не само настроението или теглото. Хормоните контролират растежа, развитието и нормалното функциониране на всички органи и системи.

Стареенето е естествен процес. Въпреки това, малко хора знаят, че дисбалансът на някои хормони може значително да го ускори. По-специално, следните 5 играят важна роля в това.

1.Инсулин
Излишъкът от инсулин, причинен от прекомерната консумация на храни с високо съдържание на захар, допринася за бързото повяхване на кожата и образуването на бръчки, защото директно регулира стареенето на тъканите. Можете да балансирате производството му със здравословна диета и като се храните на малки порции на всеки 3-4 часа. По този начин подпомагате укрепването на клетките, намалявате риска от заразяване с инфекциозни заболявания, както и развитието на деменция и инсулт.

2.Кортизол
Кортизолът, чието производство значително се увеличава в стресови ситуации, допринася за потискането на синтеза на колаген – поради тази причина кожата изглежда тънка и отпусната, съдовете стават по-видими. Ако в ранна възраст нивото му бързо се нормализира, в зряла възраст, това може да отнеме няколко дни. Прекомерната и продължителна концентрация на кортизол може да наруши работата на имунната система, физически да намали размера на мозъка и другите органи, както и на мускулите. Добър начин за регулиране на неговия синтез е добрият сън, да се избягват стресови ситуации и да се сведе до минимум консумацията на кофеин.

3.Естроген
Намаляването на производството на естроген допринася за изтъняване на кожата, загуба на нейната еластичност и сухота. След настъпването на менопаузата този хормон вече не се произвежда от яйчниците, а от надбъбречните жлези. Естрогенът
е отговорен за производството на колаген, необходим за поддържане на еластичността на всички тъкани в организма.

4.Мелатонин
Нивата на мелатонин намаляват заради нарушения на съня и небалансирана диета, която се характеризира с дефицит на протеини. Този хормон е естествен антиоксидант, произвеждан от тялото, който насърчава растежа на косата, регенерацията на кожата и я предпазва от ултравиолетово лъчение. Той е този, който по време на сън се бори със свободните радикали, подпомага имунната система, намалява риска от развитие на широк спектър от заболявания.

5.Соматотропин
Соматотропинът при хора от всяка възраст увеличава производството на протеин, стимулиращ разграждането на мастните клетки. Намаляването на неговия синтез води до намаляване на мускулната маса, наддаване на тегло, общо влошаване на състоянието на кожата. Физическите упражнения помагат за поддържането на соматотропина на доста високо ниво и по-голямо количество от него се произвежда по време на сън.

Напълно е възможно да се забави процеса на стареене и да се предотврати появата на хормонален дисбаланс. За целта е препоръчително да се придържате към здравословна диета, основана на здравословни мастни киселини и антиоксиданти, да водите умерено активен начин на живот, внимателно да се грижите за кожата си и, ако е възможно, да избягвате стреса.