НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Три пъти повече домати, ако спазвате тези правила

Три пъти повече домати, ако спазвате тези правила

Три пъти повече домати, ако спазвате тези правила
Три пъти повече домати, ако спазвате тези правила

Днес ще поговорим за един интересен начин за отглеждане на домати, който използвам вече трета година и резултатите са много окуражаващи. Намерих метода в една градинарска книга и реших сама да го опитам. Не знам до колко е правилен, но методът наистина работи.

Започвам да отглеждам разсада не в средата на март, както е прието, а месец по-рано – в средата на февруари. Ще кажете, че в този случай ще се развие прекалено много? И тук е главната тайна: веднага щом растенията вече са сравнително големи, скъсявам ги с ножици, така че да имат до три листа отдолу. Тогава ще се появят издънки, които ще продължат да растат (получават се в три стъбла) до момента на посяване в почвата.

Така оказва се доматите в оранжерията вече имат голям брой съцветия, които започват да дават плод веднага на същите тези три стъбла (докато на „обикновените“ необрязани храсти в това време има само едно съцветие). И плодовете от тях винаги са повече и по-големи по размер.

Изводът е следният: от всеки храст с тази техника можете да получите реколта три пъти повече от преди. В нашите географски ширини това е важно, тъй като доматите узряват до средата на август и по това време излиза студената роса.

Вижте още: Ето какво трябва да направите, за да отгледате едри глави чесън

Прибирайте цялата нова реколта почти веднага, включително зрелите и незрелите домати. Поставете по-късно доматите в топло помещение. Този метод на прибиране на реколтата ви позволява да контролирате узряването, да избягвате гниенето на корените и да разпределяте преработката на доматите в доматени сокове, зимнина и други продукти.