Всички фермери искат да отглеждат здрави краставици и да се радват на богата реколта. Има обаче някои правила, които трябва да се спазват при тяхното отглеждане. Основното е да правите всичко, както трябва, и навреме.

1.Укрепете кореновата система.

Колкото по-добре е развита кореновата система на краставиците, толкова по-вероятно е да се получи добра реколта. Можете да помогнете на растението да образува допълнителни корени, притискайки стъблото към земята и поръсвайки го с влажна почва.

2. Поливайте правилно.

Краставиците обичат водата. В горещите дни краставиците се нуждаят от много често поливане – обикновено ежедневно с топла вода. Когато температурата на въздуха спадне през облачните дни, поливането се ограничава или временно се спира. Най-добре поливайте вашите краставици вечер.

3. Задължително подрязвайте.

Става въпрос за допълнителните издънки, които отнемат енергия от стъблото, в резултат на което не произвеждат краставици. Подрязването увеличава добива 2-3 пъти, поради навременното отстраняване на издънките. Опитните градинари твърдят, че е достатъчно да премахнете първите 5-8 листа и първите 2-4 листа е оста.

Премахнете ги с остър нож или ножица, опитвайки се да не увредите главното стъбло, листата, цветовете и пъпките. Секциите могат да бъдат третирани със „зеленка“, за да се предотврати инфекция в раните.

4. Мулчирайте правилно.

Мулчирането позволява на почвените микроорганизми и земните червеи да се размножават и да задържат влагата, което прави почвата по-интензивна. В резултат на това корените дишат добре, което благоприятно се отразява на развитието на растението. За мулчирането на краставиците са подходящи следните материали: тор и загнили дървени стърготини, слама, торф. Не се препоръчва да се мулчират краставици с прясно окосена трева, тъй като има голям риск от увреждане и загниваме;

Трябва да внимавате слоят мулч да не влиза в контакт със стъблата, особено в ранните етапи на растежа – това може да ги увреди и дори да доведе до заболяване.

5. Не прекалявайте с чакането на събирането на реколтата.

Не изчаквайте, докато плодовете получат максимално тегло. Очевидните ползи от събирането на по-големите плодове могат да доведат до по-ниски добиви. Колкото по-често събирате узрели краставици, толкова по-висок ще бъде добивът ви.

6. Помогнете в опрашването.

Ако има малко насекоми, опрашването на краставиците може да предизвика проблеми. За да увеличите броят на пъпките, извършете изкуствено опрашване.

7. Увеличете процента въглероден диоксид.

Средно, растението синтезира 94% въглероден диоксид и вода и абсорбира само 6% от почвените минерални торове. Така че „почти от нищото“ нашите зеленчукови култури отглеждат храна за нас!

Проблемът с липсата на въглероден диоксид може да възникне в оранжериите, където растенията активно го използват през деня. За да увеличите концентрацията на това полезно вещество, трябва да използвате:

  • „сух лед“, като разнесете парчетата върху оранжерията си;
  • да запалите газова горелка;
  • да поставите 1-2 съда с лопен в оранжерията, отделяйки въглероден диоксид по време на ферментацията;
  • да покриете почвата с тор от 3-5 см.

8. Правилна почва.

Ако почвата е твърде уплътнена, в нея се образува кора и на растението му липсва почвен въздух. В следствие започва да изостава в растежа си. Това не трябва да се допуска.

9. Подходящо подхранване.

По време на образуването на плодове самите краставици ще покажат дали се нуждаят от допълнително укрепване с микроелементи или не. Но зеленият тор или инфузията от сено винаги ще бъдат полезни. На всеки 2 седмици можете да подхранвате краставиците с разредено мляко, което ще ускори растежа им. Млякото се разрежда с вода в съотношение 1:2.

Вижте още: 8 начина за използване на брашното, подходящи за всяка домакиня

10. Правилно подбирайте съседните зеленчуци.

Краставиците се чувстват най-добре в съседство с фасул и грах, алабаш, зеле и карфиол, целина и маруля, и царевица.

Скриването на тайните на отглеждането на краставици е просто неприлично. Затова, ако имате свои собствени находки, трябва да ги споделете със сигурност!