НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отглеждате киви у дома? Няколко важни съвета!

Как да отглеждате киви у дома? Няколко важни съвета!

0
Как да отглеждате киви у дома? Няколко важни съвета!
Как да отглеждате киви у дома? Няколко важни съвета!

Най-доброто време за посяването на киви е от март до май. Изберете най-зрялото киви в магазина. Плодовете трябва да са меки, без недостатъци.

Плодовете се измиват и се нарязват на няколко части. Пулпата внимателно се намачква. Получената каша изсипете в чаша с топла вода, разбъркайте и оставете да престои известно време.

Започнете да изплаквате многократно – пуплата ще изчезне и семките ще останат, плаващи по повърхността. Поставете семената киви върху салфетка. След 2-4 часа те ще изсъхнат. Обвийте семките с памук или тъкан и ги поставете в чинийка. Добавете гореща вода – тя трябва да покрие материала добре, но не бива да препълвате съда. Покрийте семената с фолио и поставете на топло, слънчево място. През нощта фолиото е по-добре да се разтвори леко или дори да се премахне. На сутринта добавете необходимото количество вода. След 7-10 дни семената на кивито трябва да се засеят.

Вземете саксия и сложете малко глина на дъното. Почвата е по-добре да се вземе готова, предназначена за тропически растения. Дръжте на водна баня 2 часа. В кладенчета с дълбочина от 5-10 мм поставете 2-3 семена. Леко поръсете с пръст, налейте вода на стайна температура и плътно покрийте с фолио. Поставете саксията на топло и слънчево място.

След 3-6 дни ще се появят първите издънки. От неперспективни и ненужни кълнове е по-добре да започнете да се избавяте на този етап. Поливайте умерено. През зимата растежът на издънките киви се забавя. Тогава е достатъчно да ги поливате 2-3 пъти месечно. По време на вегетация (пролетта и лятото) растенията се нуждаят от повече влага, така че трябва да се поливат по-често – 2 пъти седмично. В допълнение, през горещото лято, кивито трябва да се пръска.

Не забравяйте да държите растенията, разделени едно от друго. В противен случай те ще се смесят помежду си. В ранните етапи те могат просто да бъдат извадени от земята. Малко по-късно това няма да бъде възможно, тъй като кореновата система на кивито се развива доста бързо. Най-правилният вариант би бил прекъсване и премахване на ненужните кълнове.

Когато растенията достигнат височина 10-12 см, ги пресадете в отделни саксии. Ако не направите това, тяхното развитие ще се забави.

В благоприятни условия, разсадът киви започва да цъфти и да дава плодове през третата или четвъртата година.

Вижте още: Отървете се от колорадския бръмбар завинаги с този доказан метод!

Оказва се, че кивито вече може да се отглежда не само у дома, но и на вилата. Използвайте устойчиви на замръзване сортове, от които между другото също бихте получили добра реколта.