Зелени борови шишарки – лек при много здравословни проблеми, включително за нормализиране на кръвното налягане при хипертония, както и за лечение на гастрита. Необходимо е 1 част смлени шишарки да се залеят с 10 части водка, оставете за една седмица на топло място, а след това приемайте по 1 супена лъжица от тинктурата 3 пъти дневно за 1-2 месеца.

Сладко от млади борови шишарки, събрани в периода от 15 май до 15 юни е отлично средство за кашлица и бронхит.

Залейте 50-60 шишарки в емайлиран съд с 2 литра вода. Кипнете и варете 2 часа на слаб огън. След това извадете шишарките, охладете отварата, добавете 2 кг захар и варете за още 1,5 часа на слаб огън. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 10 минути преди хранене до възстановяване.

Боровият мед е добър при бъбречни заболявания и при простудни заболявания. Смелете младите шишарки, сложете ги в тенджера, изсипете захар, сложете съда на слънчево място на перваза на прозореца и разклащайте от време на време. След няколко дни ще получите гъст сироп с отличен вкус. Добавяйте към всички охладени напитки. И така, докато се възстановите.

Зелените борови шишарки ще ви помогнат да се отървете и от камъните в бъбреците и жлъчния мехур. Сложете шишарките в тенджера и ги залейте с вода (да ги покрива). Варете за 5 минути. Охладете отварата, прецедете и пийте по 1/3 чаша 3 пъти на ден след хранене. Курсът на лечение е 3 седмици.

Препоръчва се лечението на остър и хроничен фарингит да започнете с инхалация. За тази цел, смесете в равни количества смлени борови шишарки, листа от невен, евкалипт и лайка. Залейте 2 супени лъжици от сместа с 0,5 л. вряла вода и за 7 минути вдишвайте парата от инфузията. Правете процедурата поне 5 пъти на ден.

Зелени борови шишарки – възползвайте се от този дар на природата и бъдете здрави.