НАЧАЛО ЗДРАВЕ “Точка на Конфуций”: специално място на сила за човешкото тяло

“Точка на Конфуций”: специално място на сила за човешкото тяло

"Точка на Конфуций": специално място на сила за човешкото тяло

Така наречената “точка на Конфуций” е специално място в човешкото тяло. При масажирането на тази точка можете да се отървете от стреса и не само.

Напоследък хроничният стрес е все по-често срещан. Той може да бъде приет като един от основните бичове на XXI век. Обикновено той се развива постепенно, обикновено месеци или дори години, като нарушава качеството на живота и причинява нарушения в работата на организма.

По-специално, състоянията, произтичащи от хроничния стрес, са не само влошаване на настроението, неврастения и емоционален дисбаланс, но и системно нарушение в храносмилането, подут корем, замъглено виждане, липса на концентрация, гадене сутрин и др. Що се отнася до физическото здраве, хроничният стрес основно влияе върху качеството на жлъчния мехур. Освен това, неговият отрицателен ефект се простира до дванадесетопръстника. В резултат на това се появява холецистит, възпаление на жлъчния мехур, остър или хроничен колит, нарушава се работата на жлъчката: жлъчката постепенно се превръща в парченца, после в кристален пясък, който бързо се превръща в камъни. Така се появява хроничната жлъчно-каменна болест.

Един от най-популярните методи на Изтока, а вече и на Запада за много бързо елиминиране влиянието както на острия, така и на хроничния стрес, е масажирането на биологично активната точка Фен Чи. Тя се нарича още “точка на Духа” или “точка на Конфуций”.

Той каза, че въздействието върху тази точка регулира яснотата на ума, успокоява сърцето и избистря погледа.

Като цяло, китайците вярват, че „човешкият живот се управлява от три точки: “точката на Чингис Хан ”, “точката Цу Сан Ли” и “точката на Конфуций ”.

“Точката на Конфуций”, освен че неутрализира последиците от острия и хроничния стрес, стимулира и здравето на мозъка.

Тази точка се намира под тилната кост около 2,5 см. над задната граница на растежа на косата в ямката на външния край на трапецовидния мускул, където се усеща вдлъбнатина.

Можете да въздействате върху тази точка или с пръст или с молив – с тъпия край, където се намира гумичката. Масажирайте с меки, кръгови движения по часовниковата стрелка в продължение на 5 минути.

Тази точка може да се намери както от лявата страна на главата, така и от дясната – тя е двустранна. Ако сте десничари, въздействайте върху точката с дясната ръка, а ако сте левичари – с лявата. Ако имате силни и здрави ръце, можете да повлияете веднага на тези две точки.

Благодарение на масажа на тази точка, можете да отстраните стомашните спазми и да подобрите състоянието на жлъчния мехур, тъй като местоположението на тази точка се намира на енергийния канал на жлъчния мехур.

Масажът на тази точка помага при главоболие, очни заболявания, сълзене, замайване, намален слух, повишено кръвно налягане, неврастения и емоционална нестабилност.