НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Гарантирайте си цъфтеж на теменужките 10 месеца в годината

Гарантирайте си цъфтеж на теменужките 10 месеца в годината

0
Гарантирайте си цъфтеж на теменужките 10 месеца в годината
Гарантирайте си цъфтеж на теменужките 10 месеца в годината

Как да си гарантирате цъфтеж на теменужките?

Узамбара сентполия – това е общоприето име на стайните теменужки. Тези компактни цветя с малък размер с подходяща грижа цъфтят 10 месеца в годината. Прекъсването на цъфтежа обикновено настъпва в горещите летни месеци.

Обикновено се срещат над 1500 вида стайни теменужки. Цветовата палитра е толкова разнообразна, че спира дъха. Нищо чудно, че теменужките са способни да завладеят дори безразличните към цветята.

1) Саксията за теменужките не трябва да бъде голяма. В голямата саксия коренова система се развива твърде много и всички сили на растението отиват за нейната поддръжка, а не за цъфтежа.

2) Почвата трябва да бъде универсална или специално предназначена за теменужки. Не използвайте почва, намираща се на открити участъци – тя може да бъде заразена с вредители, а теменужките са изключително чувствителни към тях. Някои цветя могат лесно да се справят без дренаж, но не и теменужките. Дренажът за тях е задължителен.

3) Растението обича ярка светлина, но пряката слънчева светлина ще го унищожи. Затова идеални места са северните или западните прозорци, където слънцето е рядко. Можете да се опитате да отглеждате теменужките върху первазите на прозорците – но тогава просто се нуждаете от леки завеси или мрежи против комари, които разпръскват светлината.

4) Теменужката е топлолюбива, затова, ако на перваза на прозореца има студени или постоянни течения, няма да ѝ е комфортно. Но и не прекалявайте: топлината също не е най-добрият микроклимат за това цвете. Идеалната температура за цъфтеж на теменужките е 16-21 градуса.

5) Поливането на теменужките трябва да бъде внимателно, на малки порции и да се опитвате водата да не попада върху цветята. Перфектното поливане на теменужките е от чинийката на саксията. Ако поливате с вода директно в саксията, опитайте се да го правите на тънка струя, без водата да попада върху листата и в центъра на стъблото – в противен случай цветето ще изгние и умре.

6) Препоръчва се да използвате торове не повече от веднъж месечно. Подхранването със силни торове засяга листата – те пожълтяват и започват да падат.

Вижте още: Луковите люспи са уникално природно средство

7) За да може цветовете да бъдат чисти и подредени и за добър цъфтеж на теменужките, обикновено цветовете трябва да бъдат оформени. Не забравяйте да премахвате избледнелите цветя и увредените листа (без да дърпате корените), както и така наречените пасинки – малките съседни розетки. Те потискат цъфтежа и след почистването им то силно се разлиства. Една красива, равномерна розетка се оформя от светлината (периодично въртете цветето към светлината на различни страни) и премахвайте излишните листа.