НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Луковите люспи са уникално природно средство

Луковите люспи са уникално природно средство

0
Луковите люспи са уникално природно средство
Луковите люспи са уникално природно средство

Луковите люспи са уникално природно средство за борба с вредителите и представляват отличен тор за растенията.

Увеличаване на добивите
С отварата от лукови люспи може да напоявате краставици, тиквички, моркови, картофи, репички, зеле, ряпа, домати, плодните дървета и храсти. За да приготвите отварата, залейте няколко големи шепи люспи от лук с топла вода в емайлиран съд. Поставете на котлона, след като кипне, оставете да се запарява под капак. Охладената и прецедена инфузия се разрежда с вода в съотношение 2 литра концентрат на кофа топла вода. Можете да поливате директно върху листата на зеленчуците.

Като мулч
Може да използвате луковите люспи като мулчиращо средство за леглата с ягоди. Подобряват почвата, предпазват от изсушаване и прекомерна влага, прогонват вредителите. Подхранват почвата с микроелементи, необходими за растенията.

Както градинските, така и стайните растения могат да се подхранват с инфузия от люспи от лук. Залейте една шепа люспи с половин литър топла вода, оставете в продължение на един час и прецедете. Полученият разтвор е подходящ за подхранване на растенията.

Люспи от лук срещу вредители
Паяжинообразуващите акари, листната въшка и колорадският бръмбар не харесват луковите люспи, толкова много, че три литра инфузия е достатъчна, за да замените десетки литра пестициди!

Всичко, което е необходимо, е да залеете кофа с люспи с две кофи топла вода и да оставите за 5 дни. Към прецедения разтвор добавете сапун в съотношение 2 гр. на 1 литър. Сместа се разрежда в съотношение 1: 2. Ако листните въшки са прекалено много и са необходими спешни мерки, тогава 200 гр. лукови люспи залейте с 10 литра топла вода и оставете за 15 часа. Използвайте в неразреден вид и напръскайте растенията.

Дори, само ако заровите лукови люспи в дупката при засаждане на зеленчуците е достатъчно за борба с вредителите. Можете да залеете кофа с лукови люспи с топла вода и да я поставете в оранжерията, листните въшки и мушиците ще я заобиколят. Периодично с тази смес може да пръскате краставици, чушки, домати, моркови – вредителите ще бягат, а реколтата ще се увеличи.