Дафинов лист при болки – лек помогнал на мнозина.

Много хора търсят начини за справяне с болките в ставите и костните шипове. Следната рецепта е много проста, но ефективна.

Изплакнете 50 гр. дафинов лист със студена вода. Поставете листата в малка емайлирана тенджера, залейте с 250 мл. студена вода.

Поставете тенджерата на бавен огън, докато течността кипне. Прецедете течността и изсипете в 4 равни части, например в чаши.

Пийте по 1 чаша на ден на малки глътки, не преглъщайте веднага, задръжте за малко в устата и след това преглътнете. Пийте 4 дни подред по всяко време на деня. Може да консумирате напитката както преди ядене, така и след ядене. Курсът се повтаря след 1 – 1,5 години.

Тази рецепта е изпробвана от много хора.

Дафинов лист: ползи и вреди
Подходящ е не само за борш и супа. Дафиновият лист е използван още в древни времена за медицински цели. Според Хипократ, ако сложите дафинови листа в леглото на жена, която ражда, това ще успокои болките й. Гален препоръчва приготвяне на чай от дафинови листа при болка от камъни в бъбреците.

Авицена смята, че дафиновият лист е добър за слуха и помага при шум в ушите. Арабският доктор Радес лекувал нервни тикове на лицето с дафинов лист. Според народната медицина дафиновият лист лекува артрит, подагра и ревматизъм.

Дафиновият лист нормализира въглехидратния метаболизъм, което позволява използването му при диабет. Дафиновото масло се втрива при спазми и ревматизъм. Използва се дори за рак.

Артрит, болка в ставите
Залейте 5 гр. натрошен дафинов лист с 1,5 чаши вряла вода, похлупете и варете за 5 минути, оставете да престои за 3 часа в термос и прецедете. Пийте на малки глътки през целия ден (не наведнъж!). Курсът на лечение е 3 дни. Няма да излекува болестта, но ще облекчи болката.

Изпробвайте тази рецепта с дафинов лист при болки в ставите и се убедете сами в резултатите.

Ревматизъм, рани от залежаване
Смелете 90 листа ( 30 гр.) и залейте с 1 чаша растително масло. Оставете на топло място в продължение на 10 дни (или запарете за 1 час на водна баня).

Прецедете и втривайте в ставите или раните.

Противопоказания:

Дафиновият лист е противопоказан при гломерулонефрит и склонност към кръвотечения.

Не използвайте по време на бременност. Има противопоказания при амилоидоза.