НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Ето как да си направите домашно сладко от шишарки

Ето как да си направите домашно сладко от шишарки

0
Ето как да си направите домашно сладко от шишарки
Ето как да си направите домашно сладко от шишарки

Рецепта за домашно сладко от шишарки

Баба ми ме научи да ям това полезно лакомство през есенно-зимния сезон: чаена лъжичка за деца и супена лъжица за възрастни. Затова рядко се разболяваме и ако настинем се възстановяваме за кратко време. Всяка пролет отивам в гората за шишарки. Правя голямо количество сладко, наистина не искам да се разболявам.

Превантивно се консумира по 1 супена лъжица веднъж дневно (деца – 1 ч.л.) – 20 минути преди закуска. По време на заболяването – 1 супена лъжица три пъти на ден до пълното възстановяване. В случай на летаргия, изтощение или обща слабост, в чая добавете сладко от шишарки вместо захар.

Сладкото е противопоказно за хора с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур, бременни жени и деца до 6 години.

Най-важният въпрос: кога се берат шишарките? Това се прави в периода от пролетното равноденствие (20 март) до лятното слънцестоене (21 юни). Най-доброто време за събиране е началото и средата на май.

Шишарките трябва да са млади и зелени! Те не трябва да бъдат по-дълги от 4 см. и лесно да се режат с нож. Шишарките се обработват незабавно в деня на брането, в противен случай те ще потъмнеят.

Първо измийте шишарките. Варете сладкото при ниска температура (80-90 градуса), в противен случай шишарките ще се разпаднат. От 2 кг шишарки се получават 1,5–2 кг готов продукт. Сега да преминем директно към рецептата.

Необходими съставки:
80 шишарки (приблизително 800 гр.)
1,5-2 л. вода
1–1,5 кг захар

Приготвяне:
Измийте шишарките и ги залейте с вода. Изберете съда, така че водата напълно да покрие шишарките.

Варете шишарките за 40 минути, след това оставете да престоят за 10-12 часа. Прецедете през три слоя марля (това е необходимо, за да разберете колко захар ще бъде необходима), не изхвърляйте шишарките!

На 1 чаша течност – 1 чаша захар. Варете сиропа на слаб огън за час и половина.

20 минути преди края добавете шишарките по 8-12 броя за половин литров буркан.

Изсипете готовото сладко в стерилизирани буркани.

Ако нямате време за приготвяне на сладко, може да нарежете наполовина пресни борови шишарки и да ги залеете с мед. Най-добър е акациевият или липовият. Поставете бурканите на перваза на прозореца, но не на пряка слънчева светлина. Разклащайте всеки ден, ще бъде готов за 2-3 месеца.

Прецедете и изхвърлете шишарките. Съхранявайте сиропа в хладилника.

РЕКЛАМА1
loading...
loading...
loading...