НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Хортензия в саксия: съвети за успешно отглеждане

Хортензия в саксия: съвети за успешно отглеждане

0
Хортензия в саксия: съвети за успешно отглеждане
Хортензия в саксия: съвети за успешно отглеждане

Хортензия в саксия: ето какво да направите, за да ви радва с буйни цветове

За да имат възможно най-много цветове през сезона, помислете за видовете хортензии, които цъфтят повече пъти. Тези растения цъфтят в началото на сезона, но по-късно образуват нови пъпки и продължават да цъфтят.

Когато избирате растения, които искате да засадите за новия сезон, имайте предвид, че видовете, които растат и цъфтят само в определено време на годината или само за един сезон, не са единствените, които можете да намерите на пазара. Особено когато става въпрос за растения, които успешно се отглеждат в саксии.

Хортензиите са лесни за засаждане и отглеждане за дълъг период от време. За разлика от едногодишните цветя, хортензията е многогодишно цвете и може да се отглежда както в саксия, така и в градина.

Когато купувате хортензия в саксия, търсете “hydrangea macrophylla”. Тя ще ви радва с буйните си цветове от година на година, за разлика от някои други видове, които цъфтят само за няколко седмици.

За тази цел избирайте видовете, които цъфтят няколко пъти.
Такава е например хортензия “Endless Summer”. Тя е със сини и розови цветове. За разлика от нея, “Blushing Bride” има бели цветове, които с течение на времето добиват сини и розови нюанси.

Първата многогодишна хортензия е “Twist-n-Shout” и дава розови и зеленикави цветове върху червени клонки. Хортензия “Summer Crush” цъфти с красиви малинови цветове.

Когато решите какъв тип хортензия искате да купите, обърнете внимание на пропорциите за засаждане. Експертите препоръчват разсад от около 38 см. в обем, особено за вида Endless Summer. В магазините за цветя ще ви предложат специална смес, която е много по-добра от почвата в градината ви.

Поставете цветето на терасата или в градината, където има достатъчно слънчева светлина, но не го излагайте на твърде много слънце, защото може да изгори или на прекалено сенчесто място. Сутрешното слънце и следобедната сянка са идеални за това цвете.

Хортензията обича влагата, затова не позволявайте почвата да бъде суха. Въпреки това, не прекалявайте с водата, за да не загният корените. Почвата не трябва да бъде прекалено суха или прекалено влажна. Ако пътувате за определен период, преместете вашите хортензии някъде на сянка, за да избегнете изсушаване.