НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как бананите поддържат кръвното налягане под контрол

Ето как бананите поддържат кръвното налягане под контрол

0
Ето как бананите поддържат кръвното налягане под контрол
Ето как бананите поддържат кръвното налягане под контрол

Ето как бананите поддържат кръвното налягане под контрол – те го понижават не по-зле от хапчетата

Според експерти, включването на бананите в ежедневната ви диета не само ви дава мигновен прилив на енергия, но и помага за поддържането на нормално кръвно налягане. Продължете да четете, за да научите повече!

Ето как бананите намаляват кръвното налягане
Според различни изследвания, консумацията на храни, богати на калий, помага за намаляване на кръвното налягане. Бананите са изключително богати на калий и имат ниско съдържание на натрий. Диета с ниско съдържание на натрий и богата на калий, може да намали риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.

Излишното количество натрий в организма създава стрес в кръвоносните съдове, а също така нарушава водния баланс. Консумацията на храна, съдържаща калий, намалява натиска върху бъбреците, а също така помага да се отървете от излишния натрий в организма, извеждайки излишния натрий от тялото чрез урината. Калият помага за поддържане на водния баланс и електролитите в организма, което спомага за контролиране на кръвното налягане.

Колко банани да ядете?
Според проучвания, два банана на ден за една седмица могат да понижат кръвното налягане с 10%. Консултирайте се с лекар преди да включите бананите в диетата си, ако страдате от някакви други здравословни проблеми.

Средно голям банан съдържа само 109 калории, 18 грама естествена захар, 20 грама въглехидрати и 1 грам протеини. Съдържа витамин С, фолиева киселина и витамин А. Може да добавите бананите към овесената си каша, да си приготвите коктейл или смути, или палачинки.

Колко калий има в бананите?
Бананите са отличен източник на калий. Малките банани съдържат 362 милиграма, средните банани – 422 милиграма, а големите банани съдържат 487 милиграма калий.

Как да изберем банани?
За непосредствена употреба избирайте зрели банани, а неузрелите банани могат да се консумират по-късно.

Избягвайте банани с кафяви петна.
Не избирайте банани с блед цвят на кората.

Как да съхранявате бананите?
Съхранявайте бананите при стайна температура, далеч от пряк източник на топлина и слънчева светлина, в добре проветриво, хладно и тъмно място.

Избягвайте да ги охлаждате и ги дръжте далеч от други плодове.