За няколко дни, тази напитка изхвърля песъчинките от бъбреците и малките камъчета

При някои хора камъните в бъбреците се образуват по-често поради определени медицински състояния или вродена предразположеност.

Необходими съставки:
100 мл. лимонов сок
100 мл. зехтин
100 мл. бира

Приготвяне:
Поставете всички съставки в стъклена бутилка или буркан, разклатете и пийте: всяка сутрин, по 50 мл. на гладно.

След 3-4 дни ще започнете да изхвърляте песъчинките, а малките камъчета след 6 дни.

Не използвайте, ако имате по-големи камъни, особено ако камъкът е по-голям от 10 мм. Тази рецепта ще го накара да се движи, като така може да заседне в някой канал или да причини друг проблем.

Камъните в бъбреците може и да не причиняват болка, когато се намират в бъбреците. Но, ако излязат от бъбреците и проникнат в пикочните пътища, те могат да причинят силна болка. Когато камъкът се движи се усеща силна болка в гърба, стомаха и слабините и се появява кръв в урината. Ако има съпътстваща инфекция на пикочните пътища, може да се появи повишена телесна температура.

Диагнозата се поставя въз основа на типичните симптоми, както и на някои диагностични методи: рентгеново изследване на пикочните пътища, венозна урография или компютърна томография. При бременни жени или пациенти, при които радиационното облъчване не е желателно, може да се приложи ултразвуково изследване.

Повечето камъни в бъбреците се изхвърлят спонтанно от пикочните пътища в рамките на първите 48 часа след началото на бъбречната криза. Обезболяващите могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Някои фактори могат да повлияят на изхвърлянето на камъните от пикочните пътища. Те включват размера и физическата структура на пациента, предишни спонтанни изхвърляния на камъни от бъбреците, увеличена простата, бременност.

Размерът на камъка е много важен. Камък с размер 4 мм. в 80% от случаите ще бъде спонтанно изхвърлен, докато при камък с размери 5 мм. шансът намалява на 20%. Камък по-голям от 9-10 мм. рядко се изхвърля спонтанно от пикочните пътища и обикновено изисква някакъв вид лечение.

Най-честата причина за камъни в бъбреците е недостатъчният прием на течности. Препоръчително е да се пият достатъчно течности, за да бъде урината с бледо жълт цвят. Затова трябва да пиете поне 8 до 10 чаши вода дневно.