НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Доматите ще узряват по-бързо, ако спазвате тези съвети

Доматите ще узряват по-бързо, ако спазвате тези съвети

0
Доматите ще узряват по-бързо, ако спазвате тези съвети
Доматите ще узряват по-бързо, ако спазвате тези съвети

Ако искате доматите ви да узряват по-бързо и да дават повече плодове, то трябва да се погрижите за тяхното подхранване. Опитните градинари имат своя собствена тайна: специални смеси за подхранване. Искаме да споделим с вас техните рецепти.

Първата и най-важната рецепта: доматите трябва да се подхранват на всеки 2 седмици от момента на засаждането им до средата на август.

Рецепти за смес за домати, отглеждани на открито:

Добавете 4 капки йод в кофа с вода и поливайте доматите с този разтвор всяка седмица, като отделяте по 2 литра на всеки храст. Тази смес помага на плодовете да бъдат по-големи и да узряват по-рано.

Напълнете 1/3 от 200-литров варел с листа от коприва и глухарчета, добавете в същата кофа тор и напълнете с вода до върха. Покрийте с фолио и оставете за 10 дни. Когато ферментацията приключи, е необходимо да премахнете съдържанието и да добавите тор „Гумат+7“ към разтвора.

Получената инфузия трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10 и да поливате растенията с нея. Средно на 1 кв. м. са необходими 3-4 литра от този тор. След подобно подхранване доматите стават силни и дават повече плодове.

Вижте още: Оформяне на пипера: 3 стъпки към по-богатата реколта

Ето още една универсална смес за домати: добавете 10 капки йод и 1 литър суроватка в 10 литра вода. Поливайте растенията с това средство. Можете също да пръскате доматите като превантивна мярка срещу всички видове гъбични заболявания. Включително и фитофтороза.

Успех в градинарството!