НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Не убивайте стоножката, ако я видите у дома! Ето причината!

Не убивайте стоножката, ако я видите у дома! Ето причината!

0
Не убивайте стоножката, ако я видите у дома! Ето причината!
Не убивайте стоножката, ако я видите у дома! Ето причината!

Стоножката е една от най-недооцените герои в борбата с вредителите, която обикновено виждаме в дома си с високи викове, а не с думи на благодарност. Нейният страшен вид е измамен. Всъщност този членестоноги са много полезен хищник, който лови хлебарките и термитите, които са по-опасните същества.

Най-често срещаме стоножката в мокрите мазета и баните. Някои видове могат да живеят на закрито през целия си живот, докато други се срещат на открито през лятото, ловувайки ларви и паяци, и с настъпването на студеното време се прибират.

Въпреки че тези хищници се наричат стоножки, те имат само 30 крака. Предните два крака са под формата на кучешки зъби и служат за лов на насекомите. Но не се притеснявайте, тези кучешки зъби са твърде слаби, за да пробият кожата на човека. Останалите крака им позволяват да се движат с максимална скорост и да хванат жертвите си с тактика, наречена ласо, в което стоножката увива плячката си с помощта на дългите си крака.

Също така е и невероятна гледка, когато самите стоножки се изправят пред заплаха. Тогава могат да ампутират краката си, за да разсеят хищниците.

Размерът на стоножката е 2–5 см, а средната продължителност на живота ѝ е от 3 до 7 години. Тя има жълтеникаво-сив цвят с тъмни ивици, които се движат по тялото.

Вижте още: Ако намерите смартфон, не го връщайте поради тези причина

Благодарение на добрия си апетит, само една стоножка може да унищожи поразителен брой вредни насекоми. Тя се храни обикновено с паяци, мравки, дървеници и хлебарки. Така че, следващия път, когато видите тези членестоноги във вашия дом, не бързайте да се отървавате от тях.