НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Оформяне на пипера: 3 стъпки към по-богатата реколта

Оформяне на пипера: 3 стъпки към по-богатата реколта

0
Оформяне на пипера: 3 стъпки към по-богатата реколта
Оформяне на пипера: 3 стъпки към по-богатата реколта

3 основни стъпки за по-богата реколта

Често градинарите смятат, че е необходимо да оформят само доматите, а чушките могат да растат на свобода.

Защо да го правя и без това растението не достига голяма височина”, си казват градинарите и събират три до пет пъти по малка реколта. А може да бъде много повече! В следващите редове ще разберете как да го постигнете.

Стъпка 1: премахнете коронните пъпки
Короните пъпки – първите, които се образуват на първата развита клонка. Трябва внимателно да ги изрежете с ножици или да ги прещипете внимателно с пръсти. Ако не направите това, първите плодове ще изсмучат всички хранителни вещества, забавяйки развитието на останалите чушки.

Ако сте пропуснали момента и на короната се е образувал плод, не съжалявайте, отстранете го смело! В резултат ще получите повече.

Стъпка 2: отстранете излишните издънки
Обикновено, растението се оформя във формата на буквата V, т.е. има две основни издънки. Всички допълнителни издънки се отстраняват, точно както при доматите. Това се прави в парниците.

На открито може да оставите 3-4 разклонения – листата ще хвърлят сянка към основата на стъблото, и ще предпазват почвата от прегряване.

Стъпка 3: изрежете долните листа
Както при доматите най-долните листа се отстраняват с ножици. В този случай основата на растението няма да задържа излишна влага и следователно има по-малък риск растението да бъде засегнато от гъбични болести.