НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето каква е тайната на дълголетието на тибетските монаси

Ето каква е тайната на дълголетието на тибетските монаси

0
Ето каква е тайната на дълголетието на тибетските монаси
Ето каква е тайната на дълголетието на тибетските монаси

Тайната за доброто здраве и дълголетието интригува човечеството от хилядолетия. Майкъл Джексън, например, спал в барокамера, а Сталин финансирал експерименти, за да открие елексира на дълголетието. Всичко това изглежда смешно глупаво, защото не можете да вървите срещу съдбата.

Но има хора чиито аскетизъм, здраве и сила на духа са вдъхновяващи – тибетските монаси.

В Тибет всичко е едновременно посредствено и необичайно. Безмилостните климатични условия, палещото слънце, вятърът и песъчливата почва имат важно влияние върху кухнята на местните жители, която, макар и да не се отличава с особеното си разнообразие, е известна със своята полезност. Ще ви разкажем за любимия продукт на тибетските монаси, който струва стотинки, но по някаква причина не е особено търсен.

Ечемична каша
Ечемикът е най-старата зърнена култура на Земята, но човечеството е търгувало с продукти от ечемик за пшеница и каша от ечемик за спагети и булгур. Самият ечемик се е превърнал основно в храна за добитък и кокошки. Той е безценен източник на хранителни вещества, необходими на човешкото тяло да расте и да се възстановява.

Тибетците са убедени, че именно ечемикът най-добре отговаря на нуждите на организма от всички хранителни вещества, дава енергия на тялото и избистря ума.

Неолющеният ечемик съдържа най-голямото количество полезни влакна, които помагат за почистване на организма от токсини и за нормализиране на храносмилането. Ечемикът е богат на въглехидрати, ще ви зареди с енергия сутрин, а редовната консумация на ястия от ечемик ще облекчи алергиите и ще нормализира метаболитните процеси.

Ечемикът съдържа лизин, който има антивирусно действие и стимулира производството на колаген. Искате ли да предотвратите появата на бръчки? Обичате ли ечемичната каша! Освен това, от всички зърнени култури, ечемикът е най-нискокалоричен – 320 kcal на 100 гр.

Не е изненадващо, че мъдрите монаси са включили ечемика в небогатото си меню.