НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижи за орхидеята след закупуването й за обилен цъфтеж

Грижи за орхидеята след закупуването й за обилен цъфтеж

0
Грижи за орхидеята след закупуването й за обилен цъфтеж
Грижи за орхидеята след закупуването й за обилен цъфтеж

Грижи за орхидеята – за да ви радва с обилен цъфтеж няколко пъти в годината

Колкото по-добре се грижите за една орхидея, толкова по-дълго ще цъфти. Това растение е в състояние да ви радва с цветовете си няколко пъти в годината.

Тя обича слънцето и влажния въздух, не е много капризна, но има свои предпочитания.

Следвайте тези правила за грижа за орхидеята и тя ще цъфти почти през цялата година.

Определете възрастта на растението
Орхидеите цъфтят на възраст от половин до три години, в зависимост от вида. За да цъфти растението трябва да има поне 5-8 листа. Ако има по-малко листа, това означава, че не е необходимо да се стимулира и да очаквате преждевременен цъфтеж.

Следете за корените
Горните зелени издънки на орхидеята, които приличат на корени на външен вид, не трябва да бъдат в субстрат. Те участват във фотосинтезата и следователно са зелени, това е нормално. Самите корени също се нуждаят от достъп до светлина и въздух, така че те трябва да бъдат поставени в субстрат в прозрачен, а не в керамичен съд, с достатъчен брой дренажни отвори.

Не променяйте местоположението на саксията
За една орхидея най-незначителната промяна на осветлението е стрес. Ако все още искате да пренаредите растенията, по-добре го направете, когато не цъфти.

Грижа за осветлението
Разположете орхидеите от слънчевата страна на апартамента, но не и на пряка слънчева светлина. Опитайте се да не се образува сянка на мястото на растението. В екстремни случаи използвайте фитолампа, която да излъчва светлина, но да не пресушава въздуха около цветето и да не го прегрее.

Правилно поливане
По време на цъфтежа – веднъж на 10-12 дни. След това – веднъж месечно. При естествени условия семената на орхидеите узряват в сухо време и се разпространяват на няколко километра. Ако създадете условия на растението, близки до естествената му среда и поливате по-рядко в периода между цъфтежите, орхидеята ще цъфти по-често.

Следете за температурата
За орхидеите са вредни температурните разлики. Те цъфтят добре, когато разликата между нощната и дневната температура не е повече от 4-6 градуса. През лятото можете да държите цветето на балкона, а през зимата – вътре.

Не забравяйте да я подхранвате
За по-добро развитие и цъфтеж, орхидеята се нуждае от подхранване. Препоръчително е да използвате торове с калий и фосфор. Не използвайте торове с азот – те спират развитието на цветоноса.

Поддържайте влажността на въздуха
Растението не обича сухия въздух. В непроветриво помещение тя може да спре развитието си и да изсъхне. За да постигнете желаната влажност, поставете чинийка с вода близо до цветето и го пръскайте в горещите дни. Когато проветрявате, уверете се, че не се получава течение.

Пресадете растението
Ако корените прораснат в дренажните отвори или почвата изсъхва много бързо след поливане, то е време да преместите орхидеята в нов субстрат. Препоръчително е да направите това в периода, когато орхидеята не цъфти.

Ако полагате правилни грижи за орхидеята, тя ще ви се отблагодари с красиви цветове.