Отвара от ленено семе при артроза и болка в ставите

Съпругът ми и аз сме пенсионери. Той беше учител, а аз – учителка в детска градина. Имаме три деца и трима внуци.

През лятото децата идват при нас и ни помагат. Работим в градината, отглеждаме зеленчуци и плодове и лековити билки.

Аз и съпругът ми, за съжаление, като много възрастни хора, не можем да се похвалим с много добро здраве. Едно те заболи, след това друго. Аз, например, страдам от артроза – цялата домашна работа върша седнала.

Реших да взема нещата в свои ръце – има толкова много рецепти и съвети от народната медицина!

Всяка сутрин, поливам с две кофи студена вода босите си крака. След това правя упражнения.

Веднъж седмично правя прочистване с ленено семе. Изтърквам краката си с ябълков оцет: отървах се от спазмите и кръвното ми налягане се нормализира.

За това допринася и зеленият чай с мляко. Забравих за всички хапчета, сега мога да ходя по цял ден. Предполагам, скоро ще започна и да тичам.

Няма нищо по-хубаво от това да живееш без хапчета.

Има една много добра рецепта за отстраняване на солите и токсините от тялото:

Залейте 1 чаша (200 грама) ленено семе с 3 литра студена изворна вода, сложете да заври и поставете на водна баня за 2 часа на бавен огън.

Прецедете отварата. Пийте три дни по 1 литър на ден. На всеки три дни приготвяйте нова отвара. Курсът на лечение е 18 дни.

Лененото семе, което ви остава, след като прецедите отварата, нанесете под формата на компреси на восъчна хартия на ставите и фиксирайте с превръзка.

Компресите са ефективни не само при артрит, но и при артроза. Болките в ставите ще отминат.

Ленено семе: ползи и вреди
В народната медицина то се използва за лечение на стомашни язви, гастрит, бронхит (отхрачващо), кашлица, задух, бъбречни заболявания.

Използва се за лечение на белодробна туберкулоза, левкемия, диария.

Отвара от ленено семе се препоръчва за лечение на рани и язви в устата (за изплакване). Нищо чудно, че ботаническото име на лененото семе се превежда като „изключително полезно“.

Има много рецепти с ленено семе. Използват се не само семената, но и лененото масло.

То съдържа минималното количество холестерол и голямо количество ненаситени мастни киселини, а когато се консумира с храната, увеличава концентрацията на фосфолипиди в кръвта.

Отварата от ленено семе е много полезна при пациенти след проведена химиотерапия. Не само намалява интоксикацията, но и има положителен ефект върху кръвната картина.

Противопоказания
Колкото и да е полезно лененото семе, има и противопоказания. Продължителната употреба на ленено семе и особено прекомерното количество може да доведе до отравяне.

Не бива да се използват продукти с ленено семе при силна болка болката при холецистит.

То е противопоказно при остра чревна дисфункция (неконтролируема диария). Противопоказно е и при кератит (възпаление на роговицата на окото).