Знаем за ползите на чесъна, но дали сме запознати с факта, че може да крие опасност за здравето…

Да, чесънът съдържа летливи вещества, които убиват бактериите и помагат в борбата с инфекциозните заболявания. Смята се също, че чесънът укрепва сърцето, тонизира кръвоносните съдове и има много други полезни свойства. Но прекомерната консумация на чесън може да бъде опасна.

Оказва се, че преди хилядолетия индийските лечители по някакъв начин са открили, че чесънът е токсичен. През 20-ти век това било потвърдено от европейски и американски учени.

Защо чесънът е толкова опасен за човешкото здраве?

1. Опасност за мозъка.

Чесънът буквално убива мозъчните клетки, бързо прониквайки през кръвно-мозъчната бариера. Той също така незабавно намалява реакциите 3 пъти, така че не се препоръчва на пилотите да ядат храна с пикантната подправка преди летене. А обикновените граждани не трябва да прекаляват с чесъна, ако не искат да ускорят развитието на сенилна деменция.

2. Опасност за храносмилателната система.

Веществата, които причиняват парене на езика, докато ядете чесън, по същия начин засягат деликатната лигавица на стомаха и червата. Колкото по-пикантен е чесънът, толкова по-силни са вредните му ефекти. В крайна сметка това води до пептична язва, а в най-лошия случай до перфорация (нарушаване целостта на лигавицата) на чревните стени и вътрешни кръвоизливи.

3. Ролята на чесъна при ботулизъм.

Причинителят на това сериозно заболяване има общо с чесъна. Причината е в специалния сулфурен характер на чесъна. Ако държите сурова глава от този зеленчук в слънчогледово олио при стайна температура, ще се образуват клостридии, подобни на тези при ботулизма.

4. Чесънът вреди при кървене.

Пациентите с кървене или приемащи разреждащи кръвта лекарства като варфарин обикновено трябва да забравят за чесъна до пълно възстановяване. Този зеленчук има анти-тромбоцитни свойства, които могат да доведат до увеличаване на кървенето.

Вижте още: Излекувайте рак на матката с рецепта от 3 мощни съставки

5. Опасност за кожата.

Ако кожата има микро прорези и други рани, не докосвайте чесън. Той може да причини силно дразнене до изгаряне, а при чувствителните хора – дори алергии и влошаване на дихателната система. Така, че с чесъна определено трябва да бъдете внимателни.