НАЧАЛО ЗДРАВЕ Рискът от развитие на рак може да бъде намален с този витамин

Рискът от развитие на рак може да бъде намален с този витамин

0
Рискът от развитие на рак може да бъде намален с този витамин
Рискът от развитие на рак може да бъде намален с този витамин

През 2015 г. повече от 1,5 милиона нови диагнози на рак са били поставени само в САЩ . Това е ужасяващо и в същото време отразява реалната статистика, като имате предвид, че това са само нови случаи.

Въпреки че медицинските учени все още не твърдят, че са открили лекарство срещу рака, те може би са се доближили до откриването на важен витамин за борба с това ужасно заболяване.

Близо 70% от децата не получават достатъчно витамин D, а около 75% от възрастните имат дефицит.

Този витамин може да не е толкова важен, ако не беше основната му роля за предотвратяване на почти всички болести, от рак до сърдечни заболявания, дори диабет. Достатъчното дневно количество от този витамин е гаранция за добро здраве и превенция срещу рака.

Един от най-големите проблеми с недостига на витамин D е, че твърде малко хора всъщност знаят как да определят дали имат този витамин. Въпреки че единственият начин да потвърдите недостига на витамин D е с кръвен тест, има много признаци, че човек може да страда от дефицит.

Симптоми за дефицит на витамин D:

  • Депресия. Серотонинът е мозъчен хормон, свързан с увеличаване на настроението, което се подобрява, когато експозицията на светлина се увеличава, и понижава, когато слънцето намалява. Хората с най-ниски нива на витамин D са почти 11 пъти по-склонни да страдат от депресия.
  • Костни болки.
  • Мускулна слабост.
  • Тежка астма, особено при деца.
  • Когнитивно увреждане, особено при възрастни хора.
  • Прекомерно изпотяване – изпотяването, което се проявява без физическа причина, е общ показател за ниските нива на витамин D.
  • Хронична болка.

Въпреки че доказателствата не са напълно потвърдени, има няколко проучвания, които показват, че витамин D има уникална връзка с рака. Едно такова проучване е проведено през 2007 г. Проучването включва група жени в менопауза, които са получавали достатъчно витамин D, за да повишат нивото си до 40 мг / мл. Само след 4 години тези жени са имали 77% намален риск за всички видове рак.

Изследванията също предполагат, че витамин D е неразривно свързан с определени видове рак, особено рак на гърдата. Всъщност това проучване показа, че рискът от развитие на рак на гърдата при хора може да бъде намален с 50%, ако се достигне адекватно ниво на витамин D.

Въз основа на актуалните данни за витамин D, препоръчителният дневен прием на витамин D е коригиран. Хората на възраст от 1 до 70 години се нуждаят от 600 IU дневно, а децата на възраст 0-12 месеца се нуждаят от 1000 IU дневно. Най-добре е да се опитате да получите тази доза от диетични източници, като мазни риби, кисело мляко, риба тон, гъби, портокалов сок и други, както и да прекарвате известно време на слънце.

Въпреки това, добавките са полезни особено под формата на витамин D3. Добавките трябва да се приемат всеки ден в продължение на 2-3 месеца, за да се постигне достатъчно ниво на хранителни вещества в организма.

Вижте още: Това средство лекува кашлица и всякакви външни рани

Откритието спрямо витамин D може да е липсващата част в борбата с рака. Адекватните нива на витамин D в организма са не само полезни за подобряване на здравето на костите и мускулите, но и за намаляване на риска от развитие на рак.